Fructele se pot conserva foarte bine prin metoda îmbutelierii, o metodă prin care gustul și culoarea sunt păstrate aproape intacte. Iată cum să conservi fructele fără ca gustul și culoarea să se piardă.
Trebuie să selectezi cu grijă fructele, alegându-le pe cele mai proaspete, coapte, fără pete sau semn de boală ori de putrezire. Folosește borcane speciale, care să se etanșeze perfect. Se înlătură mai întâi tulpinile fructelor, codițele și frunzele. Merele, perele și gutuile se curăță de coajă și de sâmburi, după care se taie felii sau cuburi. Prunele se conservă întregi, cireșele, spre exemplu, se pot pune și cu sâmburi. Fructele se spală foarte bine.
Se pregătește apoi siropul. Concentrația acestuia trebuie să fie de 200 de grame de zahăr la 500 ml de apă. Se toarnă zahărul în jumătate din cantitatea de apă. Se pune apoi la foc mic, până ce zahărul se dizolvă, după care se mai fierbe un minut. Se adaugă apoi și restul de apă și se lasă la clocotit. Siropul poate să fie turnat peste fructe fierbinte sau rece. Deoarece cireșele sunt mai puțin acide, adaugă un sfert de linguriță de acid citric la 600 ml de sirop.
Se udă interiorul borcanelor cu apă rece, după care se introduc fructele. Folosește-te de o lingură cu coadă lungă pentru a le stivui cât mai bine, fără a le strivi însă. Se toarnă apoi siropul, eliminând bulele de aer formate prin introducerea unei lame de cuțit sterilizate. Se umple borcanul cu sirop până sus, se pun capacele fără a fi strânse, pentru ca aburul să poată ieși.
Ca și sterilizare, cele mai bune metode sunt în bain-marie și la oala sub presiune. Prima metodă este una sigură, însă necesită un termometru de bucătărie. Se ia o cratiță mare, se improvizează un fund fals, cum ar fi un grătar, spre exemplu. Se așază borcanele peste acest fund, se umple cratița cu apă rece până ce borcanele sunt complet acoperite. Se introduce termometrul în apă și se mărește gradația până ce temperatura ajunge la 55 de grade pe parcursul unei ore. După ce fructele au fost sterilizate, se iau borcanele din cratiță și se așază pe o suprafață caldă și uscată. Se strânge imediat filetul capacelor și se lasă să se răcească peste noapte.
A doua metodă este una mai rapidă, dar trebuie avut grijă ca fructele să nu fie fierte prea mult. Se așază pe fundul oalei un fund fals, se toarnă apă, până la o înălțime de 25 mm. Se așază borcanele în oală și se pune capacul, lăsând orificiul de aerisire deschis. Se ține oala la foc mic până ce aburul iese într-un jet continuu. Se montează contragreutatea și se ridică presiunea din interior, până la echivalentul a 2,25 Kg. Se lasă un minut, după care se ia oala de pe foc, se desface capaul, se iau borcanele și li se strâng capacele. La fel, ele se așază pe o suprafață caldă și uscată și se lasă peste noapte. Se depozitează apoi la loc uscat și răcoros.