Creștinii ortodocși se pregătesc pentru un eveniment deosebit subliniat în calendarul creștin. Pe ce dată pică Rusaliile în luna iunie a lui 2021? Ce arată datinile și ce obiceiuri respectă cu strictețe unii dintre români?
Rusaliile din anul curent sunt sărbătorile la 50 de zile de la Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțare. Catolici și creștinii respectă întocmai datinile din dreptul sărbătorii. Majoritatea au zile libere legale de la serviciu în prima și a doua zi de Rusalii.
Aceasta este cea mai veche sărbătoare creștină, încă de când s-a format Biserica, fiind cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Evenimentul are dublă semnificație în istorie în perioada primelor două secole creștine.
Atunci se celebra Pogorârea Duhului Sfânt, dar și Înălțarea. Ulterior, cele două sărbători s-au despărțit în jurul anului 400. Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli și în modul acesta s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Iisus Hristos.
Creștinii sărbătoresc Rusaliile duminica, așa cum se sărbătorește și Paștele, iar catolicii celebrează anul acesta Rusaliile pe data de 23 mai. Astfel, prima categorie respectă tradițiile în prima zi, pe 21 iunie, ulterior are liber de la stat în a doua zi, pe 22 iunie, atunci când se mai sărbătorește și Sfânta Treime.
Cuvântul Rusalii provine din latinescul ‘rosalia’, care simbolizează o sărbătorire a trandafirilor. O altă poveste arată că ziua este legată de fiicele împăratului Rusalim despre care se credea că are puteri magice pe care le foloseau pentru a seduce și ulterior pedepsi pe cei care le încălcau cuvântul.
Superstițiile arată că Rusaliile sunt ielele cunoscute în popor care stau în acele zile lângă izvoare și ademenesc oamenii cu cântecul lor. Cei care se opresc să asculte se prind în horă cu ele și se îmbolnăvesc după ce intră într-o transă din care nu pot fi scoși decât cu ajutorul unor descântece.
„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh, Amin”, este rugăciunea spusă în cadrul slujbelor cu privire la acest eveniment, dar și de către români în timpul rugăciunilor de acasă. Se spune că aceste cuvinte te feresc de rău și de apariția ielelor în preajma ta, iar astfel vei fi în siguranță.