Coreea de Nord este o națiune secretă, dar țara depinde în continuare de importul de bunuri pentru a-și hrăni cetățenii. Kim Jong-un a recunoscut, pentru prima dată, că țara trece printr-o criză alimentară. În același timp economia Coreei de Nord se chinuie să producă suficiente bunuri proprii. Ca urmare, prețurile pentru bunurile comune au crescut.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un le-a spus cetățenilor să se pregătească pentru vremuri grele. Anunțul din aprilie, venea în urma avertismentelor că țara se confruntă cu o penurie gravă de alimente și instabilitate economică. Până la acest moment Kim Jong-un nu a vorbit niciodată despre asta public. Acum se pare că a fost nevoit să o facă. Efectele pandemiei au afectat ecnomia nord-coreeană, mai ales după închiderea definitivă a granițelor statului.
Vorbind la o conferință de partid, Kim Jong-a compara situația actuală cu foametea devastatoare din anii 1990. La acel moment, căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără un ajutor crucial. Numărul total al nord-coreenilor care au murit de foame nu este cunoscut, dar estimările variază până la 3 milioane.
Coreea de Nord și-a închis granițele din cauza pandemiei coronavirusului. În același timp comerțul cu China, linia vieții sale economice, era oprită. Toate astea se adaugă sancțiunilor economice internaționale existente asupra programului nuclear de la Phenian.
Într-o recunoaștere rară a dificultăților care se apropie, Kim Jong-un a cerut oficialilor săi să întreprindă acțiuni, pentru a ușura traiul poporului de dificultățile crizei covid, și de cele ale crizei economice iminente.
Încă de la începutul anului prețul alimentelor crește în Coreea de Nord. Statul se confruntă cu o penurie cauzată de taifunuri și de pandemia COVID-19. Kim Jong-un a recunoscut că „situația alimentară a oamenilor devine acum tensionată. Sectorul agricol nu și-a îndeplinit planul de producție de cereale din cauza pagubelor provocate de taifun anul trecut”.
Această admitere vine după ce experții în alimente au avertizat asupra unei situații înrăutățite în ultima lună, relatează agenția Reuters. Presa din Seul a menționat că un punct major al agendei ar fi „problema direcționării tuturor eforturilor către agricultură în acest an.”
În plus, guvernul va organiza întâlniri despre abordarea naturii prelungite a situație anti-epidemice de urgență. Capitala Coreei de Nord, Phenianul, a văzut mărfurile atingând maximele istorice. Așa se face că un kg de banane valorează acum 45 de dolari americani. Asta înseamnă că în medie o banană ar costa în jur de 6,40 de dolari.
Au existat deja eforturi pentru a combate situația înrăutățită a ecnonomiei. Luna trecută, fermierii au fost rugați să contribuie cu doi litri de urină în fiecare zi, în efortul de a ajuta la crearea îngrășămintelor, transmite Radio Free Asia. Țara are de obicei nevoie de 5,75 milioane de tone de alimente pentru a-și hrăni populația. Cu toate acestea, anul acesta Institutul de Dezvoltare din Coreea a declarat că se așteaptă la o scădere cu 1,35 milioane de tone.
Economia țării a arătat o îmbunătățire în ansamblu, dovadă fiind implementarea primului plan semestrial pentru producția industrială totală. Planul ar fi ajuns la 144%, o creștere de 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp s-a observat și o creștere imensă realizată la cantitatea de bunuri.