Cazurile de falsficare a banilor au apărut din ce în ce mai des în România. Numai în 2020 au fost descoperite cantități uriașe de bancnote false pe teritoriul țării. Inclusiv la începutul acestui an Europol și autoritățile române au destabilizat grupări întregi criminale de falsificatori de bancnote.
În ianuarie 2021, Europol a sprijinit autoritățile române să demonteze un grup de criminalitate organizată. Grupul se ocupa cu crearea de bancnote false în euro și lei. Autoritățile de aplicare a legii din Austria, Belgia, Germania și Spania și Banca Centrală Europeană au asistat, de asemenea, la anchetă.
Un indiciu descoperit de anchetatori a dus la acțiunea din 27 ianuarie 2021, deoarece rețeaua intenționa să pună în circulație bancnote contrafăcute echivalente a 50 000 de euro. La acel moment au fost 28 de locuințe percheziționate, 10 suspecți arestați și 6 persoane puse sub control judiciar.
Autoritățile au confiscat aproape 450 000 de euro în bancnote false, de 50, 100, și respectiv 500 de euro. În aceași razie au mai fost confiscați aproximativ 16 000 de euro autentici și tot atâția lei. Autoritățile spun că au mai fost descoperite cantități importante de cocaină și canabis.
Conform datelor grupul infracțional era activ de trei ani în România. Aceste bancnote false au fost găsite ulterior în mai multe țări ale UE. Europol vorbește de state ca Austria, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Olanda, România, Slovacia și Spania.
Ancheta a descoperit că falsificatorii aveau tehnologia necesară pentru a utiliza polimeri și lei falși. Rețeaua criminală și-a adaptat metodele și materialele pentru tipul de monedă pe care o produceau, spune Europol. Per total, 1 300 de bancnote false au fost identificate și retrase din circulație.
Europol a mai participat la un nou caz de falsficatori, de data asta la Satu Mare. Împreună cu procurorii DIICOT și ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Satu Mare, au reușit să destabilizeze încă un grup infracțional. Autoritățile spun că au făcut cel puțin efectuat 20 de percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj, Sălaj şi Satu Mare. Conform DIICOT sumele falsificate se ridică la aproximativ 800.000 de lei. Grupul infracțional activa, cel puțin în Satu Mare, începând din luna mai a acestui an.
„Bancnotele erau confecţionate din plastic care imita materialul din care sunt confecţionate bancnotele originale, iar cernelurile folosite la imprimare erau aproape identice cu cele autentice.
Bancnotele falsificate prezentau microperforaţiile specifice, dimensiunile fiind aproape identice şi nu puteau fi detectate fără a fi verificate cu un aparat special”, au anunţat procurorii DIICOT, potrivit Mediafax.ro.
După descinderile din cele trei județe, procurorii DIICOT spun că vor fi audiate nu mai puțin de 9 persoane în acest caz de bancnote false. Europol a facilitat schimbul de informații, coordonarea operațională și a oferit sprijin analitic. În timpul acțiunii, Europol a sprijinit cu expertiză tehnică și a trimis un expert la fața locului pentru a verifica informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol și cu sistemele Băncii Centrale Europene.