Vinetele sunt unele din legumele preferate ale românilor, așa că se prepară în majoritatea caselor în diferite moduri. Tu știi să le alegi corect de la piață? Sunt câteva detalii la care trebuie să fii atent ca să eviți legumele amare. La ce trebuie să ai grijă atunci când le cumperi?
Vinetele se regăsesc în multe rețete tradiționale românești și nu numai, dar românii preferă extrem de des să prepare în casă salata de vinete cu maioneză sau cu bucățele de ceapă albă. Cu toate că și modul de preparare este important, primul pas este să iei niște vinete bune.
Calitatea legumelor este, de fapt, pasul spre succes, mai cu seamă dacă vorbim despre legumele sau fructele care se află în sezonul cu pricina. Trebuie să fii totuși atent la mici detalii ca să nu te trezești cu niște vinete amare ca să-ți strice masa de prâns sau chiar o seară importantă cu prietenii și familia.
Un agricultor a dezvăluit secretul: „Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase şi pufoase. Când sunt strânse ele trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime: vinetele tari au seminţe mari, iar cele verzui sunt amare.
Codiţa trebuie să fie cât mai verde şi fragedă. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Este indicat să fie alese vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase”, a explicat Petre Papp, agricultor, citat de Adevărul.
Amănuntul pe care trebuie să îl ai în vizor este chiar la capătul vinetelor. Acolo se arată prospețimea lor, iar dacă vrei ca ele să nu aibă multe semințe trebuie să le alegi pe cele mai mici și lunguiețe.
Legumele care au o formă circulară și un capăt mai oval sunt pline de semințe și va fi cu atât mai greu să scapi de ele după ce le coci. Mai mult decât atât, se recomandă evitarea vinetelor cu coaja lovită sau perforată pentru că se pot strica foarte repede.
„La începutul meseriei de bucatar am avut o perioadă în care făceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea!!! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”
Florin Dumitrescu
două kilograme vinete
sare – după gust
piper – după gust
trei cepe tocate mărunt
450 mililitri ulei de floarea soarelui