Restaurantele de tip fast-food au ajuns în ultimii ani o prezență constantă peste tot. Multe dintre aceste restaurante au oferte interesante pentru cei care vor să lucreze în domeniu. Un jucător important atât în România, cât și în restul lumii, este și celebrul lanț de restaurante fast-food KFC. Astăzi se bucură de o prezență globală masivă, iar mâncarea sa este savurată de milioane de oameni în fiecare zi.
Indiferent dacă îi iubești sau îi urăști, KFC sunt fără îndoială una dintre cele mai reușite francize de restaurante fast-food din lume. KFC a apărut dintr-o cameră din spate într-o stație de combustibil în mijlocul pustietății. În timp a devenit de facto lanțul de restaurante de fast-food din toată lumea. Astăzi se bucură de o prezență globală masivă, iar mâncarea sa este savurată de milioane de oameni în fiecare zi.
Kentucky Fried Chicken, cunoscut astăzi sub numele de KFC, a fost inventat în 1955 de Col. Harland Sanders în Corbin, Kentucky. Dar povestea a început cu puțin înainte. Sanders s-a născut în 1890. La vârsta de 12 ani pleacă de acasă pentru a lucra ca fermier după o copilărie tulburată.
În 1929, Harland își deschise propria benzinărie în Corbin, Kentucky. Aici a gătit pentru familia sa și pentru clientul ocazional din camera din spate. Col. Sanders, din toate punctele de vedere, obișnuia să se bucure de rețetele pe care mama lui îl învăța să le facă. Pui prăjit în tigaie, șuncă de țară, legume proaspete și biscuiți de casă pentru a numi doar câteva.
Se pare că a fost „o mână cu noroc” la gătit și știrile au început să se răspândească în toată lumea. Popularitatea crescută i-a permis să deschidă un restaurant și un motel de 142 de locuri în apropiere. Locația era cunoscută sub numele de „Harland Sanders Court and Cafe”. Datorită succesului său și a popularității produselor sale, în 1936, Sanders a fost onorat cu titlul de „colonel Kentucky” de către guvernatorul statului.
Colonelul Sanders ar fi avut 65 de ani la momentul la care iniția celebrul lanț de restaurante KFC. La începutul anilor 1950, colonelul Sanders a început să vândă francize pentru rețeta sa. a făcut asta după ce a fost obligat să-și închidă propriul restaurant și motel. Primul său francizat, Peter Harman, deținea un restaurant de hamburgeri în Salt Lake City, Utah.
În următorii patru ani, Sanders i-a convins pe alți proprietari de restaurante să-și adauge „Kentucky Fried Chicken” la meniurile lor. În acest moment, Sanders se pensionase și trăia din veniturile și economiile sale din asigurările sociale. Folosind o parte din acești bani, i-a încorporat și și-a vândut rețeta peste tot în S.U.A.
„Până în 1963, rețeta lui Sanders a fost francizată la mai mult de 600 de puncte de vânzare din Statele Unite și Canada. Sanders avea 17 angajați și a parcurs peste 321.869 km într-un an, promovând Kentucky Fried Chicken.Afacerea devenea prea mare pentru ca Sanders să o poată susține singur.” scriu cei de la Company Histories.
Continuând principiul de franciză, lanțul KFC a ajuns astăzi la un număr total de 25 de mii de restaurante în întreaga lume în cursul anului financiar 2020. Datelearată o creștere cu 896 de restaurante față de totalul anului precedent. Extinderea internațională a KFC a ajutat compania să devină una dintre cele mai recunoscute mărci de restaurante cu servicii rapide din lume.
Cu toate acestea, în ciuda performanțelor sale solide de la an la an, nu a reușit să învingă alte lanțuri de pe piață. În continuare, McDonald’s avea o valoare estimată a mărcii de aproximativ 129,3 miliarde de dolari în 2020.
Primul restaurant KFC din România, francizat, avea să fie deschis de Sphera Franchise Group, în 17 aprilie 1997. De atunci franciza s-a extins și a ajuns la 83 de restaurante, la nivel național, în 2021. Modelul de expansiune a fost menținut și în România. Numărul de angajari la KFC au crescut și exponențial. KFC România în 2013 avea aproximativ 1.200 de angajați. Anul 2021 a relevă o cifră de aproximativ 2.000 de angajați. Când vine vorba de salarii la KFC, datele arată că un potențial viitor angajat va câștiga 3.400 de lei brut lunar.
Dacă vorbim de salarii la KFC pentru un casier, în acest caz suma se ridică la 1.520 de lei lunar. Pentru angajații din bucătărie salariu ajunge la 1.400 de lei lunar. Dacă ajungeți în postura de asistent manager de magazin, KFC vă va oferi un salariu de 2.100 de lei pe lună. La această sumă se mai adaugă și diferitele bonificații. Acestea sunt sub forma de tichete de masă, cu valoare de 345 lei, și un bonus de 800 lei pe lună.
Angajări la KFC se fac și în această perioadă, în locațiile din București, Sibiu, Constanța, Timișoara, Cluj, Brașov, Ploiești, Târgoviște, Oradea, Arad. Posturile scoase pentru ocupare sunt de la lucrător bucătărie, bucătar ajutor de bucătar sau casier. Aflat într-o continuă dezvoltare pe piața românească, ofertele de angajări la KFC apar aproape zilnic, peste tot în țară. Așa că, dacă ești interesat să lucrezi într-o franciză de succes, poți accesa posturile oferite.