07 iun. 2021 | 10:41

Anunțul dimineții despre dosarele de pensii. Cum vor proceda pentru a rezolva problema pensionarilor

Știri generale
Anunțul dimineții despre dosarele de pensii. Cum vor proceda pentru a rezolva problema pensionarilor
Planul Național de Redresare și Reziliență și reforma impusă în sistemul de pensii

Planul Național de Redresare și Reziliență începe să-și facă resimțite primele efecte. Unul din punctele principale ale PNNR este reforma în sistemul de pensii. Conform proiectului sunt necesare verificarea dosarelor pentru viitori pensionari și calcularea viitoarelor sume acordate. La nivel național s-a luat o decizie fără precedent, anunțată deja de executivul condus de Florin Cîțu.

Planul Național de Redresare și Reziliență și reforma impusă în sistemul de pensii

Redresarea după criza covid a fost pe primul loc pe agenda din România. Astfel că a început să-și planifice măsurile de redresare în noiembrie 2020. După un prim proiect plin de investiții și reforme discutabile, versiunea actualizată a Planului Național de Redresare și Reziliență a avut ca scop furnizarea mai multă claritate asupra modului de atenuare a efectelor economice și sociale post-pandemice negative.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost aprobat de guvern la 7 aprilie, după ultima rundă de consultări publice. Nu este încă clar cum măsurile propuse vor contribui la consolidarea economiei naționale și la obiectivele Acordului verde european. Documentul a fost prezentat Comisiei Europene înainte de termenul din 30 aprilie pentru a fi negociat în continuare.

Reformele și investițiile prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru redresarea economică sunt structurate în jurul a șase piloni de intervenție. Acești piloni totalizează o nevoie de investiții de aproximativ 41,4 miliarde de euro, mai mult decât cei 30,4 miliarde de euro alocați României prin Facilitatea de recuperare și reziliență a UE.

Unul din puctele importante din Planul Național de Redresare și Reziliență propus de executivul român, la insistențele Comisiei Europene, este și reforma din sistemul românesc de pensii. De la schimbarea cotizației minime, la egalizarea vârstei de pensionare și eliminarea pensiei anticipate, toate au fost discutate la Bruxelles și acceptate de ambele părți.

Primele efecte ale planului în sistemul de pensii

Guvernul condus de Florin Cîțu, prin asumarea acestui proiect, va trebui să miște pârghiile de reformatare a sistemuli de pensii. În acest context executivul anunță demararea unei campanii, la nivel național, de evaluare a dosarelor de pensii. Va fi nevoie de personal calificat, care să știe legislația și, implicit, să o aplice conform literii legii.

Reprezentanții guvernului au anunțat angajarea a peste 1.ooo de persoane, conform Economica.net. Unii vor fi cu studii superioare, în vederea demarării procesului de evaluare a dosarelor de pensii. Alții vor fi angajați cu studii medii.

La nivel teritorial, Casele de Pensii Teritoriale vor putea angaja un număr de 800 de persoane, toate cu studii superioare. Restul de 200, vor putea fi cu studii medii. Aceștia din urmă se vor ocupa de activităţile conexe evaluării pensiilor, precum arhivare, copiere, înregistrare, clasare, întocmirea corespondenţei.

Toți cei 1.000 de viitori angajați vor avea remunerații salariale nete. Salariile vor fi cuprinse între 2.700 de lei lunar, pentru studii medii, și 4.056 de lei net pentru angajații cu studii superioare. Perioada de angajare și salarizare va fi pe o perioadă limitată. Singura lor atribuție, pe toată această perioadă, este de evaluare a dosarelor și, implicit, activităţile conexe evaluării pensiilor, precum arhivare, copiere, înregistrare, clasare, întocmirea corespondenţei.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Toți vecinii se enervează din cauza acestui obicei.
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro