28 mai 2021 | 07:48

Florin Cîțu, adevărul despre creșterea vârstei de pensionare și a taxelor: “Ne uităm ce au făcut și în alte țări”

Politică
Florin Cîțu, adevărul despre creșterea vârstei de pensionare și a taxelor: “Ne uităm ce au făcut și în alte țări”
Florin Cîțu, despre creșterea vârstei de pensionare

Florin Cîțu a vorbit joi seară despre situația României cu privire la sistemul de pensii, dând asigurări cu privire la faptul că se vor lua decizii care să-i ajute pe cetățeni, crescând speranța de viață și nu taxele. Premierul a confirmat existența unor grupuri de lucru care poartă discuții referitoare la sistemul de pensii, însă nu există în plan o creștere a vârstei de pensionare.

Cele două mari obiective ale Guvernului

Florin Cîțu a adus lămuriri cu privire la temerea multor angajați care se tem că Guvernul dorește să crească vârsta la care aceștia ar ieși la pensie, beneficiind mai puțin timp de suma de bani primită de la stat, cât și de avantajul de a ieși din câmpul muncii pentru a se bucura liniștiți de perioada bătrâneții.

Premierul României neagă, de asemenea, că ar exista vreo legătură între obiectivul Guvernului de a crește speranța de viață cu o creștere a vârstei de pensionare, însă recunoaște că există planuri pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și pentru a elimina sărăcia.

„Nu. Sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Ne uităm ce au făcut şi în alte ţări. Ideea pe care au speculat-o este aceea că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa de viaţă în România. Nu e nicio legătură, dar este un obiectiv foarte bun, important pentru noi.

Înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi mai puternici, o societate mai puternică, mai sănătoasă. Sunt două obiective: eliminarea sărăciei şi de a creşte speranţa de viaţă în România”, a declarat premierul joi seară la B1Tv, potrivit Agerpres.

Sistemul de pensii ar putea intra în colaps în 15 ani

Florin Cîțu a dat asigurări cu privire la inexistența unei legături între creșterea speranței de viață și vârsta de pensionare, dar a menționat, de asemenea, că aceste lucruri se vor discuta concret când se va face legea pensiilor.

“Asta vom vedea atunci când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni de aşa ceva acum. Nu a fost luată nicio decizie. Sunt discuţii. Rolul acestor grupuri de lucru este exact acela de a avea discuţii. Sunt foarte multe discuţii într-un grup de lucru”, a dezvăluit acesta, potrivit sursei citate.

Premierul le recomandă cetățenilor să nu mai dea curs tuturor zvonurilor referitoare la pensii, însă explică necesitatea recalcurii pensiilor, pentru a evita intrarea în colaps a sistemului de pensii în următorii ani.

„Eu am spus anul trecut că nu e bine să comentăm doar zvonuri şi doar ştiri care apar pe la colţuri. Rolul Opoziţiei este clar acela de a exagera, de a manipula, de a zbiera. În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii.

Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii să fie sustenabil şi peste 10, şi peste 15 ani. Aşa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani colapsează”, a afirmat prim-ministrul.

„Nu vom crește taxele”

În aceeași intervenție, Florin Cîțu a abordat și subiectul creșterii taxelor. Acesta a negat vehement acest aspect, explicând câteva informații pe care le-a prezentat la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene.

Florin Cîțu susține că existența discuțiilor în grupurile de lucru nu reprezintă nicio certitudine, mai ales că nu există niciun act normativ în acest sens.

„Nimic din ce am spus noi acolo nu este diferit de ce avem în programul de guvernare. La fel şi despre strategia fiscal-bugetară. Am auzit iarăşi o nebunie, că ne cere cineva să creştem taxele.

Din contră, eu am spus din primul moment, şi în 2019 şi acum, nu vom creşte taxele. Discuţia mea şi cu Comisia Europeană şi cu alte instituţii internaţionale a fost clară: nu vom creşte taxe, vă vom arăta că putem să aducem venituri la buget mai mari. Nu ştiu de unde ies aceste idei.

Chiar nu vreau să le comentez, nu are sens. Nu creştem taxe şi românii ar trebui să urmărească exact ce se întâmplă. A apărut vreun act normativ care arată aşa ceva? Nu, pe nicăieri.

Discuţii bineînţeles că vor fi peste tot. Specialiştii între ei discută tot felul de soluţii, încearcă măsuri şi aşa mai departe. Se uită ce au făcut alţii în alte ţări, dar noi să ne uităm pe fapte, ce decizii luăm. Nu se discută, în acest moment nu există aşa ceva”, a subliniat Cîţu.

 

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Capital.ro
Locul din România care are cea mai pură apă | Cei care se spală pe mâini sunt protejați pe tot parcursul anului
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Statul acordă noi subvenții de până la 2.000 de lei. Cererile se pot depune până în luna iunie
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro