Florin Cîțu a vorbit joi seară despre situația României cu privire la sistemul de pensii, dând asigurări cu privire la faptul că se vor lua decizii care să-i ajute pe cetățeni, crescând speranța de viață și nu taxele. Premierul a confirmat existența unor grupuri de lucru care poartă discuții referitoare la sistemul de pensii, însă nu există în plan o creștere a vârstei de pensionare.
Florin Cîțu a adus lămuriri cu privire la temerea multor angajați care se tem că Guvernul dorește să crească vârsta la care aceștia ar ieși la pensie, beneficiind mai puțin timp de suma de bani primită de la stat, cât și de avantajul de a ieși din câmpul muncii pentru a se bucura liniștiți de perioada bătrâneții.
Premierul României neagă, de asemenea, că ar exista vreo legătură între obiectivul Guvernului de a crește speranța de viață cu o creștere a vârstei de pensionare, însă recunoaște că există planuri pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și pentru a elimina sărăcia.
„Nu. Sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Ne uităm ce au făcut şi în alte ţări. Ideea pe care au speculat-o este aceea că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa de viaţă în România. Nu e nicio legătură, dar este un obiectiv foarte bun, important pentru noi.
Înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi mai puternici, o societate mai puternică, mai sănătoasă. Sunt două obiective: eliminarea sărăciei şi de a creşte speranţa de viaţă în România”, a declarat premierul joi seară la B1Tv, potrivit Agerpres.
Florin Cîțu a dat asigurări cu privire la inexistența unei legături între creșterea speranței de viață și vârsta de pensionare, dar a menționat, de asemenea, că aceste lucruri se vor discuta concret când se va face legea pensiilor.
“Asta vom vedea atunci când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni de aşa ceva acum. Nu a fost luată nicio decizie. Sunt discuţii. Rolul acestor grupuri de lucru este exact acela de a avea discuţii. Sunt foarte multe discuţii într-un grup de lucru”, a dezvăluit acesta, potrivit sursei citate.
Premierul le recomandă cetățenilor să nu mai dea curs tuturor zvonurilor referitoare la pensii, însă explică necesitatea recalcurii pensiilor, pentru a evita intrarea în colaps a sistemului de pensii în următorii ani.
„Eu am spus anul trecut că nu e bine să comentăm doar zvonuri şi doar ştiri care apar pe la colţuri. Rolul Opoziţiei este clar acela de a exagera, de a manipula, de a zbiera. În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii.
Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii să fie sustenabil şi peste 10, şi peste 15 ani. Aşa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani colapsează”, a afirmat prim-ministrul.
În aceeași intervenție, Florin Cîțu a abordat și subiectul creșterii taxelor. Acesta a negat vehement acest aspect, explicând câteva informații pe care le-a prezentat la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene.
Florin Cîțu susține că existența discuțiilor în grupurile de lucru nu reprezintă nicio certitudine, mai ales că nu există niciun act normativ în acest sens.
„Nimic din ce am spus noi acolo nu este diferit de ce avem în programul de guvernare. La fel şi despre strategia fiscal-bugetară. Am auzit iarăşi o nebunie, că ne cere cineva să creştem taxele.
Din contră, eu am spus din primul moment, şi în 2019 şi acum, nu vom creşte taxele. Discuţia mea şi cu Comisia Europeană şi cu alte instituţii internaţionale a fost clară: nu vom creşte taxe, vă vom arăta că putem să aducem venituri la buget mai mari. Nu ştiu de unde ies aceste idei.
Chiar nu vreau să le comentez, nu are sens. Nu creştem taxe şi românii ar trebui să urmărească exact ce se întâmplă. A apărut vreun act normativ care arată aşa ceva? Nu, pe nicăieri.
Discuţii bineînţeles că vor fi peste tot. Specialiştii între ei discută tot felul de soluţii, încearcă măsuri şi aşa mai departe. Se uită ce au făcut alţii în alte ţări, dar noi să ne uităm pe fapte, ce decizii luăm. Nu se discută, în acest moment nu există aşa ceva”, a subliniat Cîţu.