Elon Musk anunța în urmă cu ceva vreme un proiect spațial intitulat Starlink. Rețeaua de sateliți Starlink pe care SpaceX o dezvoltă va oferi o acoperire globală în bandă largă pentru acces la internet de mare viteză. Proiectul se adresează în special oamenilor din întreaga lume din zonele rurale și îndepărtate. SpaceX a lansat peste 600 de noi sateliți Starlink în acest an. Începând de luna trecută, acest lucru plasează numărul de sateliți Starlink în prezent pe orbită la peste 1.500.
Rețeaua de sateliți Starlink se dorește a fi un proiect amplu și gratis pentru cei care nu au acces la internet. În următorii câțiva ani, SpaceX intenționează să trimită cel puțin 12.000 de sateliți Starlink în spațiu.
Internetul prin satelit este transmis prin spațiu la o rată care se pare că este cu 47% mai rapidă decât internetul prin cablu cu fibră optică, spun specialiștii.
Propunerea pentru Starlink a fost anunțată de CEO-ul SpaceX, Elon Musk, în ianuarie 2015. Deși nu i s-a dat un nume la acea vreme, Musk a spus că a depus deja documente la autoritățile de reglementare internaționale pentru a plasa aproximativ 4.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului.
”Vorbim într-adevăr despre ceva care este, pe termen lung, ca reconstruirea internetului în spațiu.”, declara Elon Musk la dezvăluirea proiectului.
Estimarea inițială a numărului de sateliți a crescut rapid. Musk spera să capteze o parte din piața mondială de conectivitate la internet estimată la 1 trilion de dolari.
Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC) a acordat SpaceX permisiunea de a lansa 12.000 de sateliți și poate chiar 30.000 în cele din urmă. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, doar aproximativ 2.000 de sateliți operaționali orbitează în prezent Pământul. Mai puțin de 9.000 au fost lansați vreodată în toată istoria, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale Ulterioare.
Sateliții Starlink orbitează la o altitudine de 550 km. Fiecare satelit Starlink cântărește 500 de kilograme și măsoară aproximativ mărimea unei măsuțe de cafea, potrivit Skyandtelescope.com.
A fost incitant să fie observați primii sateliți Starlink lansați de Elon Musk care călătoreau împreună pe cerul noptii. Dar apoi s-au lansat mai mulți, apoi mai mulți, și astronomii au început să se îngrijoreze.
Cei doi sateliți de testare ai SpaceX, TinTinA și TinTinB, au fost lansați în 2018. Misiunea a decurs fără probleme. Folosind aceste date inițiale, compania a decis că dorește ca flota sa să funcționeze mai puțin decât planifica inițial.
Autoritățile de reglementare au deliberat și FCC a aprobat demersul. Primii 60 de sateliți Starlink au fost lansați cu succes pe 23 mai 2019, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9.
Membrii echipei Starlink intenționează să lanseze până la 60 de alte zboruri Falcon 9. Lansări vor fi la fiecare două săptămâni în 2021, conform site-ului SpaceX.
Din cele 15 lansări Falcon 9 de până în acest an, toate au fost dedicate ridicării a 60 de sateliți Starlink în afară de două. Toate aceste lansări au ridicat numărul total lansat până în acest an la 722.
Vineri, dacă sunteți fani ai miliardarului Musk și al proiectului său, veți putea vedea un adevărat spectacol cu sateliții Starlink, pe cerul României. Începând cu ora 22.58 sateliții Starlink vor putea fi văzuți înspre nord-vest. Vor putea fi văzuți până la ora 23.06. Așa că, dacă sunteți fani, puteți merge la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, pentru a vedea spectacolul ceresc.