Bicarbonatul de sodiu este compusul chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor, iar denumirea științifică este hidrogencarbonat de sodiu.
Lăsând la o parte precizările științifice, bicarbonatul de sodiu are diverse întrebuințări medicale, de igienă și în curățare, dar și de uz casnic.
Se știe că bicarbonatul de sodiu este numai bun în curățenia de zi cu zi, fără a depune mult efort. Trebuie doar să pui într-o solniță bicarbonat de sodiu și să împrăștii pudra pe diverse suprafețe. Nu-ți face griji dacă, spre exemplu, îți scapă mai mult bicarbonat de sodiu pe o tigaie murdară. Vei observa că ea se va curăța numaidecât. Clătește foarte bine după aceea toate suprafețele peste care ai pus bicarbonatul de sodiu. Dacă cureți suprafețe precum faianță, cada de baie, chiuvetă sau aragaz, mai poți să adaugi și câteva picături de ulei esențial de lavandă sau de ceai.
Dacă speli vasele sau tigăile, trebuie să știi că ele se pun mai întâi la înmuiat, adăugând 2 linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu și detergent de vase. Se lasă apoi vreme de 15 minute. Vei observa că urmele de grăsime și resturile alimentare o să se îndepărteze mult mai ușor.
În bucătărie, bicarbonatul de sodiu este folosit și pentru bureților de vase. Se face o soluție concentrată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă. Se lasă buretele de vase la înmuiat în soluția aceasta, iar mirosul neplăcut va dispărea. Se știe că bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a neutraliza mirosurile neplăcute.
Tot în bucătărie, evident, avem de curățat și cuptorul. Povestea este asemănătoare: se presară din abundență bicarbonat de sodiu pe suprafețele murdare din cuptor. Se adaugă bicarbonat de sodiu din abundență pe suprafețele murdare din cuptor. Se adaugă apă cu un pulverizator și se lasă să acționeze peste noapte. A doua zi se șterg resturile cu o cârpă sau cu o lavetă.
Dacă ai terminat cu lucrurile din bucătărie, poți să treci deja la podele. Și aici bicarbonatul de sodiu te ajută. Se adaugă într-o găleată cu apă călduță o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu, apoi podelele se șterg cu mopul. Acestea vor străluci de curățenie și vor fi zgârieturi, el fiind un abraziv blând. Dar nu folosi această soluție și pe suprafețe lăcuite.
Da, și pereții se curăță. Prin urmare, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu poți să cureți urmele de pe pereți, chiar și pe cele de creion, dacă pui doar puțin bicarbonat pe un burete umed și freci ușor locul murdar.