Maioneza este un preparat sensibil pentru că poate oricând să se taie, iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple trebuie să fii atent la câteva detalii. Există totuși câteva trucuri pentru ca produsul să îți iasă indiferent dacă îl faci pe grabă sau nu ai experiență. De ce marii chefi apelează la sare de lămâie când o fac? Ce se întâmplă dacă o pui în maioneză? Iată câteva trucuri care să te ajute să eviți să o strici!
Maioneza este unul din preparatele de încercare pentru începătorii în bucătărie pentru că este delicată. Aceasta poate oricând să se taie, așa că trebuie să fii atent la fiecare pas și să respecți întocmai câteva trucuri ale marilor chefi. Exista o rețetă foarte veche care era folosită în bucătărie de odinioară, dar a dispărut ușor după trecerea anilor ’90.
Concret, gospodinele și specialiștii optau înainte pentru o compoziție din gălbenuș crud, gălbenuș fiert tare și muștar. Gălbenușul fiert te ajuta să eviți ca ea să se taie, dar acum poți face o maioneză bună fără prea multe bătăi de cap dacă pui la final sau la mijlocul procesului un vârf de sare de lămâie. Sarea de lămâie te ajuta să o ‘dregi’ chiar și după ce vezi că s-a tăiat. E recomandat să utilizezi ulei de floare, nu de măsline, pentru că cel din măsline oferă un gust amărui după amestec.
-Respectă ordinea în care adaugi ingredientele principale
-Adaugă sucul de lămâie la început (peste gălbenușuri)
-Adaugă treptat uleiul
-Adaugă treptat sarea
-Folosește doar suc proaspăt stors de lămâie
-Dacă folosești gălbenuș fiert
-În cazul în care ți se taie maioneza
1 gălbenuș crud sau 1 gălbenuș crud și 1 gălbenuș fiert
1 linguriță de muștar
250 ml ulei
1 linguriță de suc de lămâie
sare
două cești de apă
două linguri de făină
4-5 linguri de ulei
zeama de la o lămâie
un pic de apă rece
sare și piper
trei linguri de muștar
100 ml de ulei
oțet
Pune făina cu apă caldă și amestecă încontinuu până devine o cremă groasă. Trebuie să aibă consistența unui aluat pentru clătite. După ce se răcește, adaugă sarea puțin câte puțin și mai apoi uleiul și zeama de lămâie. În timp ce amesteci cu celelalte ingrediente adaugă puțină apă rece, iar la final potrivește gustul cu sare și piper.