Unele dintre cele mai frumoase locuri nu se găsesc departe de casă. Dacă nu știi ce planuri să îți mai faci pentru weekend sau pentru perioada următoare, în București există câteva muzee superbe pe care trebuie să le vezi neapărat alături de cei dragi. Pe lângă faptul că vei putea să înveți foarte multe, o să rămâi pentru totdeauna în minte cu imaginile superbe.
Marele Ban Mihalache Ghica înființa acest muzeu în 1834, iar, la început, el a fost compus din păsări, mamifere, moluște, fosile, monede, pești, toate donate de inițiator. În 2009, el a fost modernizat și astfel a devenit cel mai căutat muzeu din Capitală. Cea mai longevivă instituție de cercetare a biodiversității poate să fie găsită pe Șoseaua Kiseleff nr.1, în apropiere de Piața Victoriei.
Monumentul de arhitectură a fost construit după proiectul arhitectului Victor Ștefănescu la începutul secolului XX pentru a găzdui Institutul Geologic. Totuși, clădirea a fost grav afectată de cutremurul din 1977, iar multe colecții au fost mutate. Reparațiile au demarat în 1983 și totul a fost reconstruit după fotografiile de epocă pentru a reuși ca această clădire să bucure generații de acum încolo. Muzeul, ce este o secție a Institutului Geologic al României, poate să fie găsit pe Șoseaua Kiseleff nr 2.
Muzeul are parte de o colecție numismatică extrem de importantă, ce reflectă circulația monetară de pe teritoriul României. Vor fi găsite monedele cetăților dacilor, dar și bancnote mult mai noi. Îmbinând arta cu viața cotidiană, clădirea dezvăluie evoluția culturală și ideologică din ultimele două secole. Vizita la locația din Vechiul Palat al Băncii Naționale situat în Centrul Istoric este gratuită și există un tur ghidat pentru grupuri, dar înainte ca această clădire să fie vizitată trebuie să fie făcută prin programare pe e-mail.
Regulile și măsurile de pază contra incendiilor pot să fie învățate în acest tărâm al educației. Noul Foișor de foc era construit în anii 1891-1892 pentru a supraveghea și anunța posturile de pompieri. Erau folosite mijloacele specifice epocii, dar în momentul în care el nu a mai fost perfect pentru noile reglementări, Primăria a mutat postul de pompieri în cartierul Obor. Clădirea aflată pe bulevardul Ferninand I, nr. 33, a devenit astfel Muzeul Pompierilor pentru a păstra informațiile și pentru alte generații.
Muzeul este considerat o adevărată atracție turistică în București. Situată pe Șoseaua Kiseleff, proprietatea se întinde pe câteva hectare și are dimensiunea unui sat adevărat. O mulțime de monumente și artefacte vechi, printre care case rurale ce prezintă fiecare zonă din România, pot să fie admirate. Atmosfera pitorească este perfectă atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici ce vor să descopere unele vremuri de mult apuse.
Muzeul se deschidea pentru public în data de 18 decembrie 1923 printr-un decret dat de regele Ferdinand I al României. Clădirea, ce se poate găsi pe strada Mircea Vulcănescu, nr. 125-127, oferă trei expoziții majore. Pot fi admirate expozițiile de Istorie Străveche, Colecția de Machete și Colecția de arme albe și arme de foc. Există și o bibliotecă în interior unde pot să fie găsite cărți cu teme militare. În grădină se află, de asemenea, Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie.
Muzeul poate să fie regăsit pe bulevardul Ion C. Brătianu nr.2 și este găzduit de fosta reședință a postelnicului G. Grigore Șuțu. Peste 400.000 de exponate surprind mai multe secole, printre care Eva Preitorică, Evul Mediu și Epoca Contemporană. Contopirea dintre prezent și trecut a făcut ca acest loc să fie unul dintre cele mai importante din România, iar vizitatorii pot să învețe foarte multe lucruri despre trecutul istoric al țării.
Obiectivul turistic de elită surprinde milioane de români și străini prin ce are de oferit. Pentru a vizita clădirea aflată pe Bulevardul Geniului nr.1 trebuie să existe o programare cu un grup de maxim 15 persoane. În interior, există ghidaj de specialitate în mai multe limbi. În caz că nu se va merge pe bază de programare, românii ce doresc să vadă arhitectura excepțională pot să fie atașați la alte persoane ce fac parte din grupuri.
Cei pasionați de exponatele ce prezintă momente ce au marcat istoria științei și a tehnicii pot să viziteze locația aflată pe strada Candiano Popescu nr.2. În clădire sunt organizate extrem de des expoziții temporare, iar obiectele prezentate fac parte din patrimoniul propriu. Diverse personalități sau subiecte de interes sunt promovate pentru a oferi diversitate și extrem de multe informații folositoare.