Cum arată pașaportul digital COVID-19 și care sunt demersurile în vederea obținerii acestuia? Iată detalii oficiale despre certificatul care arată ajută călătorul să aibă libertate de mișcare fără să fie nevoit să respecte carantina la intrare în țară.
Certificatul COVID-19 este necesar pentru cei care călătoresc în Uniunea Europeană fără ca aceștia să fie nevoiți să intre în carantină, așa cum arată demersul prezent pe tot parcursul crizei sanitare.
Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că a testat în cursul zilei de miercuri interconectarea cu grupul tehnic de lucru de la nivel european pentru generarea certificatelor digitale UE în privința virusului, conform unui comunicat al STS.
Actul conține date de identificare esențiale precum: numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, dar și un identificator unic al certificatului.
Certificatele sunt emise în format digital și există posibilitatea să fie afișate pe smartphone, dar pot fi prezentate și în formă tipărită. Pașaportul include și un cod QR care conține o semnătură digitală astfel ca la citirea lui să poată fi verificată și autenticitatea, integritatea și validitatea documentului.
Certificatele sunt gratuite și cu ajutorul lor poți beneficia de o călătorie simplă și ușoară în spațiul european fără să-ți fie îngrădită libertatea de mișcare și fără să fie nevoie de carantinare la intrarea în țara dorită.
Calendarul de lucru de la nivel european arată că certificatele digitale UE vor fi implementate le începutul lunii iulie. Specialiștii STS vor asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabil de experii Uniunii Europene.
„Sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun. Acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni. Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”
Klaus Iohannis (Sursa: declarații înainte de summit-ul Consiliului European)