Vești proaste pentru români! Ne așteaptă un nou val de scumpiri în viitorul foarte apropiat. Pe ce vom trebui să dăm mai mulți bani? Portofelele tuturor suferă din ce în ce mai mult încă de la începutul crizei sanitare.
Românii urmează să plătească din nou mai mult decât până acum pentru strictul necesar, lucru semnalat de producătorii de alimente care nu au primit subvențiile agricole sau despăgubirile promise în criza sanitară.
Aceștia critică și ineficiența autorităților în privința finanțării sistemelor de irigații și acuză guvernul că nu se preocupă de siguranța alimentară a cetățenilor. Subliniem faptul că indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în luna aprilie pentru a 11-a lună consecutivă, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din 2014 și până acum.
Românii au dat mai mult pe: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr anul acesta decât în cel precedent. Criza sanitară, pesta porcină și gripa aviară au dus la o necesitate extrem de mare a importurilor, amănunt care a schimbat evoluția vizualizată de specialiști chiar și pentru vremurile pe care le trăim.
Concret, aproape 11 miliarde de tone de produse agroalimentare au fost importate în anul 2020. Pe acestea au fost plătite aproximativ 9 miliarde de euro, din care două miliarde au costat numai fructele.
Mai mult decât atât, seceta a dus la scăderea producției de cereale care a ajuns la 40% mai mică în anul 2020 față de anul 2019, ajungând ca și exporturile să fie mai mici cu 20%.
„Carnea de porc este aproape inexistentă. Pesta porcină face ravagii în România, se taie efectiv milioane de capete de porci și avem aceste scumpiri, nu pot să prognozez acum procentele, dar vor exista” a spus Nicolae Ștefan președinte Agrostar.„România a adus din statele membre aproximativ 450.000 de tone de carne de porc”, a spus Dana Tănase președinte Asociația Română a Cărnii.
„Au crescut mult prețurile și puterea financiară, din păcate, nu. Noi, care suntem pensionari, ne-au rămas pensiile pe loc”, spune o pensionară.
„Producătorii români dar și cei internaționali încearcă să tragă de prețuri să își acopere pierderile generate în pandemie, de scădere a consumului prin creșterea prețurilor. Așa au crescut prețurile la alimente, la carburanți, la energie, prețurile cam la toate serviciile care se practică la nivel internațional.
Noi, din păcate, în România, suntem importatori neţi în materie de alimente, de produse de Sănătate Publică, de produse sanitare, de multe alte lucruri, astfel că importăm prețurile majorate din Occident în 2021. Puterea de cumpărare a românilor va scădea în condițiile în care salariile au fost înghețate în 2021, iar perspectivele revenirii economice sunt mai mult pe hârtie, nimic concret și nimic în buzunarele oamenilor”
Adrian Negrescu (Sursa: Antena3)