12 mai 2021 | 16:30

Cum putea fi pandemia oprită înainte ca tot globul să fie afectat. Ce trebuia să facă OMS, de fapt

News
Cum putea fi pandemia oprită înainte ca tot globul să fie afectat. Ce trebuia să facă OMS, de fapt
Cum putea fi pandemia oprită înainte ca tot globul să fie afectat. Ce trebuia să facă OMS, de fapt

OMS a numit un grup de experți internațional pentru a analiza răspunsul global la pandemie. Acum, acest grup a ajuns la o concluzie și explică în ce fel putea fi pandemia oprită înainte ca tot globul să fie afectat.

Cum putea fi pandemia oprită înainte ca tot globul să fie afectat

Dacă între liderii țărilor bogate și OMS ar fi existat o colaborare strânsă, pandemia ar putea să fi fost oprită înainte ca virusul să părăsească China și să facă ravagii pe tot globul.

Raportul Grupului Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie arată că națiunile bogate din Europa și America de Nord au pierdut luna februarie 2020 prin faptul că nu au luat acțiuni concrete.

“O lună pierdută în care multe alte țări ar fi putut lua măsuri pentru a limita răspândirea Sars-Cov-2 și pentru a preveni catastrofa mondială de sănătate, socială și economică care continuă încă”, se arată în raport.

În plus, se mai arată în raport, autoritățile chineze și OMS au lucrat mult prea lent în a observa faptul că virusul se răspândește de om la om în Wuhan și nu de la o altă specie la om, așa cum s-a crezut prima oară. În plus, OMS și autoritățile din China au fost condamnate în acest raport pentru că au întârziat în a avertiza lumea că se apropie o pandemie.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat abia pe 30 ianuarie că virusul este o urgență de sănătate publică e interes național. Abia pe 11 martie a declarat oficial pandemie, însă virusul deja exista pe toate continentele încă din luna februarie.

“Dacă restricțiile de călătorie ar fi fost impuse mai rapid și mai general, aceasta ar fi fost o inhibare serioasă a transmiterii rapide a virusului. Trebuia să ne dăm seama că trăim în secolul XXI, iar nu în epoca medievală”, a declarat Helen Clark, copreședinte al Grupului și fost prim-ministru în Noua Zeelandă. 

Ce propuneri au făcut experții Grupului Independent

În plus, după ce OMS a declarat pandemie, a început o luptă pentru materiale de protecție, terapie și alte echipamente medicale, ceea ce a dus la agravarea crizei sanitare, cu atât mai mult cu cât a existat și „lipsa unui leadership global”.

În continuare, experții Grupului Independent au făcut câteva recomandări astfel încât situații similare să fie evitate.

Ei au propus înființarea unui consiliu global pentru amenințări asupra sănătății și o convenție-cadru pandemică, asta pentru a oferi o bază legală solidă pentru acțiuni la nivel internațional, dar și mai multă putere de supraveghere pentru OMS privind investigațiile și publicarea de informații despre focarele de boală fără să mai nevoie de aprobarea guvernelor.

 Raportul propune și creșterea contribuțiilor plătite de statele membre către OMS precum și ”depolitizarea recrutării la nivelurile superioare ale OMS prin respectarea criteriilor de merit și a competențelor relevante”. 

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O ciorbă unică în România. Doar într-o singură zonă a țării se mănâncă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Ordinul UE pentru toate statele membre. România e obligată să aplice. Se impune până în 2030
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro