După înghețurile din luna martie, pomicultorii se așteaptă la pierderi de peste 50%, fapt care va face ca multe tipuri de fructe să înregistreze scumpiri și cu 30% mai mari decât anul trecut.
De menționat este că cele trei nopți consecutive cu temperaturi negative din luna martie, apoi și alte nopți de îngheț din prima săptămână a lui aprilie, au afectat grav recoltele de fructe de anul acesta.
”Copacii au înflorit timpuriu, iar îngheţul a afectat florile. În prima săptămână din aprilie a venit al doilea val de frig. Trei nopţi la rând a fost -4℃ cu vânt rece”, a spus Béres Tibor, pomicultor din localitatea bihoreană Sântimreu, care are un hectar şi jumătate de livadă, cultivat îndeosebi cu piersici.
Astfel că bihoreanul se aşteaptă la pierderi de peste 50% după îngheţurile din martie, precum Attila Vasadi, un pomicultor din Săcueni.
”La mine, pierderea la piersici şi caişi va ajunge şi la 90%, iar la cireşii timpurii la 50%”, a spus bihoreanul, spunând că situaţia va duce la scumpirea fructelor.
”La cum văd eu că stau lucrurile la producţiile afectate de îngheţ, preţurile vor fi mai mari cu 30% decât anul trecut. La cireşe preţul va urca de la 7-8 lei pe kilogram la 10-12 lei, la piersici de la 3 la 4-5 lei, iar la caise de la 5 la 7-8 lei„, a spus Attila Vasadi.
Acest fermier ia în calcul şi varianta reprofilării pe specii mai puţin sensibile, precum merii, perii şi prunii, după cum au făcut deja şi producătorii din Ungaria.
De altfel, problema pomicultorilor ar putea afecta această ramură în situația în care, conform evidenţelor Direcţiei pentru Agricultură Bihor, din totalul suprafeţei de 485.804 hectare de terenuri agricole, numai 5.147 hectare aveau livezi la începutul lunii aprilie.
Managerii celor aproxinativ 8000 de companii pe care Institutul Național de Statistică le chestionează periodic ca să afle cum văd viitorul afacerilor lor, susțin că în următoarele 3 luni se așteaptă la creșteri de prețuri în retail (sold conjunctural +29%), construcții (sold conjunctural +20%), dar și industrie (sold conjunctural +13%).
De menționat este că soldul conjunctural nu trebuie să fie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Acesta se obține ca diferenţă între procentajul managerilor ce au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor ce au indicat varianta negativă.
Cât privește preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creștere a lor (sold conjunctural +20%), iar la comerțul cu amănuntul managerii societăţilor comerciale estimează o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).