Cașcavalul de Săveni este considerată o delicatesă tradițională în județul Botoșani. Acesta a devenit produs cu indicație geografică protejata în Europa. Pentru țăranii care cresc vaci de lapte este o adevărată bucurie.
Nu doar țăranii care cresc vaci se bucură ci și procesatorii din zonă. Aceștia speră că vor putea vinde acest brand pe piețele occidentale. Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a cașcavalului de Săveni în registrul produselor cu indicație geografică protejată.
Datorită acestei recunoașteri, produsul câștigă un aviz de încredere în ceea ce privește calitate, dar și unicitatea pe piață. Mai mult de atât, cașcavalul de la Săveni va fi inclus și în categoria produselor realizate după rețete tradiționale autentice.
Dumnezeu ne-o răsplătit să ne cunoască şi pe noi în Europa. Muncim din tată-n fiu şi din mamă-n fiică la vaci de lapte. Şi lapte ca al nostru nu există. Vă spun garantat. Acum poate ni se deschid şi nouă nişte porţi, poate mai creşte preţul la litrul de lapte, poate răzbim şi noi, spune o săteancă din Vlăsineşti, localitate renumită pentru fabricarea caşcavalului de Săveni.
Cașcavalul de Săveni se produce în timp. Este făcut doar din lapte de vacă, sare și cheag. Lucru care face diferența este procedeul tehnologic. Cașcavalul se lasă timp de 60 de zile la zvântat după ce este închegat. El este scos pe piață abia după două luni.
Cele mai atractive sortimente sunt învelit în ceară, iar procesul de maturare continuă. Ceea ce face cașcavalul din Săveni cu adevărat special este laptele folosit. Acesta este dat de vacile din valea Bașeului, care pasc în câmpiile ce se spune că sunt pline de plante medicinale din zonă.
Este o aromă în lapte de care nu ai cum să nu te îndrăgosteşti. Este acea aromă a plantelor de pe păşune, care dau un gust aparte laptelui, mărturiseşte Viorel Şvabu, un alt producător de caşcaval din zona Săveni.
Această recunoaștere îi bucură pe procesatori. De asemenea, și țăranii ce cresc vaci de lapte și trăiesc din vânzarea acestuia pentru cașcavalul de Săveni sunt încântați. Mai mult, oamenii sunt de părere că vor urma și beneficii din punct de vedere economic.
Dacă duce caşcavalul ăsta în Occident, atunci poate creşte şi preţul la litrul de lapte. Poate vedem şi noi, după atâta muncă, luminiţa de la capătul tunelului, cum se spune, spune Costel Iftime, un sătean care crește vaci de lapte.