Bătălia deliciilor de Paște a început. Pască, prăjiturele, nuci, covrigi. De toate acestea ne putem lipsi, dar nu și de cozonac. În acest an, se plimbă o rețetă nouă de la o gospodină la alta. Ea poartă numele de ”cozonac zburător” și are un mod de preparare inedit.
Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş
Citește și: Când se fac cozonacii de Paște. Ziua în care toate gospodinele trebuie să îi prepare
Prepară maiaua într-un castron și las-o să crească. Separat, bate ouăle cu mixerul. Peste ele se adaugă zahărul, sarea, vanilia, romul și coaja de citrice. Se mai bate un minut și se adaugă maiaua activată. Peste, se adaugă făina și laptele rece. Se frământă bine pentru cinci minute, iar după se pune treptat câte un cub de unt moale și se frământă energic până se încorporează complet grăsimea în aluat. Coca trebuie lăsată la frigider pentru două ore sau până când își dublează volumul.
Citește și: Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum
Când a stat destul, se taie în două părți egale, se ung cu ulei, se înfoliază cu folie alimentară și se bagă la frigider. Între timp, trebuie făcută compoziția de cacao. Pentru ea nu e nevoie de mult efort, ci doar se amestecă toate ingredientele între ele. Lucrurile sunt la fel de simple și în ceea ce privește siropul.
Pune într-o cratiță zahărul, apa și vinarsul. După ce toate sunt gata, montează cozonacul. Întinde o bucată de aluat, adaugă crema și împletește. Repetă procesul și pentru cel de-al doilea desert. Pune-i în tăvile de copt, înfoliază-i și dă-i la frigider pentru minimum 8 ore. Mai târziu, coaceți-i, apoi puneți peste ei siropul conceput anterior.