Am intrat în Săptămâna Mare a Paștelui. Perioada care precede Învierea lui Hristos este plină de tradiții, obiceiuri și semnificații. De pildă, în Joia Mare se vopsesc ouăle. Tot atunci gospodinele termină curățenia în case, în curți și încep pregătirile pentru masa de Paște cu preparate tradiționale precum drob, friptură de miel, ouă, cozonac și pască.
Joia Mare, numită și Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele înroșesc ouăle. Acestea se colorează în roșu pentru a reprezenta sângele lui Iisus Hristos. Când El a fost răstignit pe cruce, Maica Domnului a venit la picioarele sale cu un coș cu ouă pentru a-l plânge, iar sângele lui a curs peste acestea.
Tradiția populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate de Paște apără de suferințe și necaz. Coaja lor, îngropată în pământul pășunilor, apără vitele de deochi și de boli. De asemenea, ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Este ultima dată din an în care acestea trebuie să fie colorate.
Joia Mare sau Joia Sfântă este ziua din Săptămâna Mare care comemorează Spălarea Picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus cu apostolii săi, așa cum este descris în Evanghelii. Este a cincea zi a Săptămânii Sfinte, precedată de Miercurea Mare și urmată de Vinerea Mare.
Ziua vine întotdeauna între 19 martie și 22 aprilie, inclusiv, și va varia în funcție calendarul după care fiecare popor se ghidează. Bisericile orientale folosesc în general sistemul iulian, în timp ce ceilalți calendarul iulian. Joia Mare inițiază triduul pascal, perioada care amintește de pasiunea, moartea și învierea lui Iisus; această perioadă include Vinerea Mare și Sâmbăta Mare și se încheie în seara Duminicii Paștelui. Sfânta Liturghie a Domnului sau slujba de închinare se sărbătorește în mod normal seara.
Denumirea general acceptată a zilei ”Joia Mare” variază în funcție de zona geografică și apartenența religioasă. Astfel, deși în Anglia ”Maundy Thursday” este termenul normal, termenul ”Holy Thursday” este mai des utilizat în Irlanda, Scoția, Canada și Statele Unite și este folosit cu preponderență de Biserica Catolică.