Pe 28 martie 2021, 5.000 de fani spanioli au participat la un concert-test în Barcelona. Deși un experiment, au fost nevoiți să poarte măști, dar distanțarea socială nu a fost necesară. La nici două săptămâni de la eveniment specialiștii au tras câteva concluzii importante.
Fanii muzicii din Barcelona s-au îmbrățișat, au dansat și au cântat împreună la un concert rock sold-out pe 28 martie. După ce au făcut teste rapide COVID-19 într-un proces care ar putea revigora industria muzicii live din Spania și nu numai, 5.000 de fani s-au distrat pe cinste.
La două săptămâni de la acest concert-test din Barcelona, specialiștii au dat publictății concluziile. Cercetătorii din Spania au declarat că nu au găsit niveluri mai ridicate de infecție în rândul persoanelor care au participat la concert luna trecută. Șase persoane au dat rezultate pozitive în termen de 14 zile de la participarea la concertul din Barcelona.
Specialiștii spun că incidența a fost mai mică decât cea observată la populația generală. Cei 5.000 de fani ai muzicii au participat la experimentul din Barcelona după ce au dat rezultate negative pentru Covid-19. Dintre cele șase persoane care au dat rezultate pozitive, cercetătorii au concluzionat că patru dintre ele au fost infectate în altă parte, nu la evenimentul în sine.
Rata infecției în rândul participanților a fost jumătate din rata persoanelor de aceeași vârstă din Barcelona, au declarat cercetătorii. Potrivit lui Josep Maria Llibre, cele șase infecții sunt mai puține decât media contagiunii răspândite pentru Barcelona la acea vreme. El a spus că cele șase cazuri se vor extrapola la o rată de incidență de 131 la 100.000 de oameni, atunci când cifra la nivel de oraș a fost aproape dublă.
„Nu există niciun semn care să sugereze că transmiterea a avut loc în timpul evenimentului”, a declarat marți, la o conferință de presă, specialistul în boli infecțioase, Josep Maria Llibre, conform publicației Digi24.ro.
Concertul a fost una dintre cele mai mari adunări din Europa de când a început pandemia. Experimentul a venit în timp ce țările din întreaga lume caută noi modalități de a organiza evenimente publice în siguranță.
Boris Revollo a declarat că nu poate exclude „categoric” faptul că celelalte două persoane au fost infectate în timpul concertului. Dar că există o „probabilitate foarte mare” de transmisii care au avut loc în altă parte. Revollo a fost virologul implicat în proiectarea procedurilor de siguranță la arena Palau Sant Jordi.
Palau poate găzdui până la 17.000 de persoane, dar cei 5.000 de participanți nu au fost lăsați să intre în tribune. Toți participanții au stat la nivelul scenei montate în locație. Trupa implicată în experiment, Love of Lesbian, a mulțumit organizatorilor evenimentului și consilierilor științifici. Un experiment similar de două zile a avut loc în Olanda în martie cu aproximativ 1.500 de persoane.