27 apr. 2021 | 13:23

Cum prepari stufatul de miel, de fapt. Ce trebuie să faci când se înmoaie carnea

Utile
Cum prepari stufatul de miel, de fapt. Ce trebuie să faci când se înmoaie carnea
Cum prepari stufatul de miel

Friptura de miel, drobul, ouăle vopsite, cozonacul și pasca pot fi regăsite și în meniul de Paște al altor țări. Obieciurile culinare din pragul Învierii Domnului, deși internaționale, ne fac, însă, pe noi mai deosebiți, fiindcă am adăugat la această listă și alte preparate, în special din miel, cum ar fi stufatul.

Rețetă pentru stufat de miel

Stufatul este un fel de mâncare tradițional românesc și moldovenesc ce vine sub formă de tocană de miel cu ceapă și usturoi. El se servește în general în timpul mesei de Paște, obicei legat de tradiția sacrificării mielului. Denumirea de stufat derivă din grecescul ”στουφάτο” (Stufato) care derivă din italianul ”Stufato” („stufat”).

  1. STUFÁT, (2) stufaturi, s. n. 1. Mâncare scăzută, gătită din carne (de miel) și fire de ceapă și de usturoi verde. 2. Porție sau fel dintr-o astfel de mâncare. – Din ngr. stufáton.
  2. stufát n., pl. urĭ (ngr. stufáton, d. it. stufato, d. stufa, etuvă, adică „mîncare înfundată”, din vgr. týphos, fum, abur, ca la baĭa de abur. V. tifos, sobă, etuvă). Mîncare feartă acoperită făcută din carne de mĭel cu ceapă și ustoroĭ verde încolăcit.

Ingrediente:

  • 750 g carne de miel cu sos
  • 8 legaturi ceapă verde
  • 5 legaturi usturoi verde
  • 2 linguri bulion
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita condimente pentru miel

Mod de preparare:

Prăjește în ulei încins pe toate părțile carnea de miel. Scoate-o, apoi călește în același ulei ceapa și usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, presară condimentele pentru miel și adaugă bulionul ”îndoit” cu puțină apă. Așază carnea într-un vas de cuptor, pune sosul de ceapă și dă la cuptor pentru 30 de minute.

Ce carne folosim la stufat?

Cele mai bune părți ale mielului pentru a prepara stufat sunt coastele, gâtul și spinarea. Fiind foarte fragedă, carnea de miel nu necesită timp atât de lung de gătire, precum vita, de pildă. În general, stufatul se gătește ușor, mai întâi în tigaie, apoi la cuptor. Dacă ovina e ceva mai bătrână, va trebui prelungit timpul de coacere.

În toate cazurile se recomandă marinarea cărnii peste noapte, fie doar cu sare, piper și puțin ulei, fie cu marinade acide, ceva mai elaborate, cu vin, suc de lămâie, muștar și multe altele. Carnea marinată este mult mai fragedă și mai aromată.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Raționalizarea pâinii. Primul oraș care i s-a opus lui Ceaușescu. S-a tras cu arme automate
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro