E oficial. Biserica Ortodoxă Română a comunicat regulile și măsurile care vor fi luate de către credincioși pentru ca slujbele religioase din perioada 24 aprilie – 7 mai să se poată desfășura în voie. Creștinii se vor putea bucura de sărbătorile pascale și de ritualurile bisericești de Florii, Denii și Înviere. Anunțul oficial a fost făcut chiar azi.
Cum se țin slujbele de Florii, Denii, Înviere și Paște în 2021
Conform autorităților, în perioada sărbătorilor pascale, preoții, diaconii și toate fețele bisericești vor supraveghea numărul persoanelor care vor intra în biserici, pentru a se asigura că se păstrează normele de precauție din pandemie, precum distanțarea socială necesară.
Potrivit celor de la basilica.ro, acestea sunt îndrumările elaborate de Cancelaria Sfântului Sinod și aprobate, ulterior, de Patriarhul României:
- Slujbele vor fi săvârșite conform prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României.
- Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020
- Dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult;
- Purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul;
- asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
- De asemenea, fiecare biserică sau mânărstire va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.
- Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.
- Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.
Între ce ore vor putea românii circula pe străzi în Noaptea de Înviere
Cum se țin slujbele de Florii, Denii, Înviere și Paște în 2021. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim pe 1 mai 2021, conform unei tradiții începute în anul 2009. În vederea participării unui număr cît mai mare de creștini la slujba de Înviere, autoritățile vor permite circulația persoanelor între orele 20.00 și 05.00, în weekendul 1-2 mai, potrivit art. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021.
De asemenea, iată câteva măsuri care vor fi luate pentru a fi evitată aglomerația de pe străzi:
- la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a punguțelor cu Paști, lumânărilor și candelelor
- credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane;
- se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala, după oferirea Sfintei Lumini
- la finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.