Ce semn indică somnolența în timpul zilei? Multora ni se face câteodată somn în timpul prânzului. Ce se întâmplă în corpul nostru dacă avem această senzație? Specialiștii vin cu detalii în urma unui studiu recent finalizat.
Somnul e unul din cele mai importante nevoi. Fără acesta nu am putea funcționa, iar chiar și lipsa indicată de minimum 8 ore este un pas în spate de la a ne folosi toată atenția și concentrarea asupra activităților pe care le avem de făcut.
Tuturor ni s-a întâmplat de multe ori să ni se facă somn pe timpul zilei pentru că am dormit, dar nu suficient sau am avut un somn neodihnitor. Calitatea somnului e cea care contează enorm, dar aici revin în prim-plan alimentația, mișcarea, hidratarea și cele petrecute de peste zi care afectează psihicul. O cauză a somnului venit pe nepusă masă în timpul zilei ar putea fi narcolepsia.
Există numeroși factori care duc la instalarea hipersomniilor, iar una din ele este aceasta – tulburare care are 4 simptome importante: accese subite de somn, pierderea bruscă a tonusului muscular (cataplexie), halucinaţii (vizuale, auditive sau tactile) şi paralizii de somn. Aceasta este diagnosticată când atacurile de somn survin zilnic pe parcursul a minimum 3 luni.
-Evitati consumul de alcool inainte de culcare; desi alcoolul scade latenta somnului, adormire mai rapida, acesta modifica calitatea somnului, cu treziri in noapte.
Diminuati consumul de cafea, aceasta poate determina tulburari de somn chiar si la 10 – 12 ore de la consum. Iar bauturile cofeinizate actioneaza ca diuretice. Regula ar fi sa nu mai beti cafea dupa pranz.
-Evitati sa beti prea multe lichide seara deoarece va puteti trezi noaptea pentru necesitati fiziologice.
Renuntati la fumat deoarece fumatul determina tulburari de somn. Nicotina este un stimulant ce interfera cu somnul. De asemenea, fumatorii sufera de sevraj la nicotina in timpul noptii, ceea ce supeficializeaza somnul, arată cdt.babeș.ro.