Patru spitale din Cluj urmează să fie dotate cu echipamente de ultimă generație. Este vorba despre 127 de echipamente în valoare de 10 milioane de lei. Potrivit Consiliului Județean Cluj, banii provin din fonduri europene.
Consiliul Județean Cluj va cumpăra 127 de echipamente medicale ultramoderne. Toate au fost cumpărate cu ajutorul fondurilor europene ce vizează consolidarea capacitații județului în gestionarea crizei sanitare coronavirus. După achiziționarea acestor echipamente, medicilor le va fi mult mai ușor să se ocupe de pacienți. Acest lucru ne va oferi un avantaj în lupta contra pandemiei COVID-19.
„Consiliul Judeţean Cluj a încheiat contractele pentru achiziţia a nu mai puţin de 127 de noi echipamente medicale ultramoderne. Acestea au fost cumpărate în cadrul proiectului cu finanţare europeană ce vizează consolidarea capacităţii judeţului în gestionarea crizei sanitare COVID-19. (…) Noile dotări vor ajunge la trei dintre spitalele aflate în subordinea forului administrativ judeţean, respectiv Spitalul de Urgenţă pentru Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Leon Daniello’ şi Spitalul de Recuperare, precum şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, unitate subordonată Ministerului Sănătăţii. Valoarea celor 127 de echipamente medicale ultraperformante este de 9.666.465 de lei, cu TVA inclus”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de CJ Cluj.
Potrivit sursei citate, printre echipamentele ce vor fi achiziționate pentru cele patru spitale, se numără și un echipament radiologic mobil digital cu rețea integrată de transmitere și stocare a imaginilor. De asemenea, urmează să fie achiziționate și două ventilatoare pentru Terapie Intensivă, un ventilator de transport, un aparat mobil de radiologie și un aparat de anestezie.
Mai mult de atât, au fost achiziționate și trei echipamente de oxigenoterapie, 27 de dispozitive medicale pentru ventilația non-invazivă, un dispozitiv extra-pulmonar ce are capacitatea să susțină funcțiile pulmonare.
De asemenea, cele patru spitale vor mai primi și un videolaringoscop cu set de intubație dificilă, un aparat pentru terapia de substituție renală continuă, două compresoare de aer pentru asigurarea fluxului de tip High Flow Nasal Cannula. În ultimul rând, spitalele vor beneficia și de un videolaringoscop cu monitor atașat și lame sterilizabile.
„Utilitatea noilor echipamente de înaltă tehnologie este cu atât mai mare cu cât solicitările de investigaţii sunt mai numeroase în această perioadă a pandemiei. Pentru a asigura un act medical de cea mai bună calitate, personalul medical aflat în prima linie a luptei cu COVID-19 trebuie să dispună de infrastructura şi aparaturile necesare”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.