Presa internațională a aflat că Uniunea Europeană nu mai vrea să reînnoiască și anul viitor contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson. Astfel, UE dorește să se concentreze pe serurile dezvoltate de Pfizer și Moderna, bazate pe tehnologia ARN.
Comisia Europeană, în acord cu liderii mai multor state membre UE, a decis că nu va reînnoi actualele contractele cu unele companii care produc vaccinuri bazate pe vectori virali, conform unor oficiali din Ministerul italian al Sănătății.
Uniunea Europeană dorește să se concentreze pe vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager, cum ar fi Pfizer și Moderna. Totodată, Comisia Europeană cere clarificări de la compania Johnson & Johnson cu privire la anunțul “complet neașteptat” de a anula livrarea temporară a serurilor anti-Covid către UE.
Compania ar fi trebuit să-și înceapă livrările în Europa la începutul lunii aprilie, dar a întârziat lansarea din cauza problemelor de producție. Americanii se angajaseră să livreze 55 de milioane de doze către UE până la sfârșitul lunii iunie și alte 120 de milioane în al treilea trimestru.
În prezent, autoritățile sanitare americane analizează dacă există legătură între apariția a șase cazuri de tromboză după imunizarea cu vaccinul Johnson & Johnson. În total, America a distribuit 6,8 milioane de doze din acest vaccin.
Prima tranșă de vaccin produs de Johnson & Johnson a ajuns la noi prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Deși în SUA s-a anunțat marți oprirea vaccinării cu acest ser, coordonatorul campaniei de vaccinare din teritoriul nostru, Valeriu Gheorghiță, a spus că experiența de peste ocean este importantă, dar așteaptă recomandarea Agenției Europene a Medicamentului.
Până acum, în Uniunea Europeană au fost acceptate patru tipuri de seruri împotriva noului virus.