Aceasta este o rețetă tradițională de mălai dulce, care ne duce cu gândul la copilărie, cu care ne răsfățau bunicile noastre pe vremea în care eram copii. Ingredientele folosite sunt unele ieftine. Iată cum se prepară cel mai bun mălai dulce pe care l-ai mâncat vreodată.
Simplitate acestui desert ne cucerește. Mălaiul dulce se prepară foarte ușor chiar și de cei mai puțin pricepuți în bucătărie. Iată care sunt ingredientele de care avem nevoie, potrivit stiridiaspora.ro:
Pentru început, se amestecă mălaiul, grișul și praful de copt, într-un castron mare. Apoi se separă albușurile de gălbenușuri, albușurile punându-se într-un bol iar gălbenușurile în alt bol. Peste gălbenușuri se pun cele 150 de grame de zahăr tos și cele 450 de grame de iaurt foarte gras. Ingredientele se amestecă cu un mixer. În compoziția obținută se adaugă treptat cei 150 ml de lapte și cele 100 de ml de ulei.
Când ingredientele sunt foarte bine omogenizate, se renunță la utilizarea mixerului și se folosește un tel. În compoziția obținută de adaugă cele 150 de grame de mălai, cele 50 de grame de griș și cele două lingurițe de praf de copt. Când ingredientele uscate se unesc perfect cu cele umede, formând o compoziție fină, se poate opri amestecarea acestora.
Într-un vas separat se bat albușurile spumă, după care se încorporează în compoziția de mai sus. Această încorporare a spumei se face treptat, cu atenție, deoarece aluatul trebuie să aibă o structură aerată.
După ce am preparat compoziția conform explicațiilor de mai sus și am încorporat spuma de albuș în restul compoziției, trebuie să punem mălaiul dulce la copt. Pentru aceasta avem nevoie de o tavă încăpătoare. Aceasta se tapetează cu hârtie de copt, pentru a evita prinderea prăjiturii de tavă. Se toarnă compoziția în tavă cu mare atenție, pentru ca aceasta să se așeze în mod uniform.
Se preîncălzește cuptorul în prealabil, la 180 de grade Celsius și se introduce tava în cuptor. Această prăjitură are nevoie de o durată de coacere care este de aproximativ 40 de minute. Cu ajutorul unei scobitori, se poate verifica dacă desertul cu mălai dulce este bine copt. Pentru a face acest lucru, este suficient să tragem puțin tava afară din cuptor și să luăm o scobitoare și să o înfigem în mijlocul prăjiturii.
Dacă pe scobitoare rămân urme, înseamnă că prăjitura mai are nevie de puțin timp de coacere. Dacă scobitoarea este uscată, mălaiul dulce este gata. După ce este scoasă din cuptor, tava se lasă la răcit pentru puțin timp, apoi se ornează. Pentru ornat se poate folosi zahăr pudră, fructe, topping-uri sau sosuri. Se poate servi cu topping de ciocolată, sos de zmeură, dulceață sau smântână dulce.