România este plină de gunoaie peste tot. Indiferent unde te uiți găsești mormane de gunoaie pe domeniul public, și nimeni nu face nimic. Și în județul Dâmbovița sunt asemenea probleme, iar autoritățile publice deși încearcă să stopeze fenomenul, este foarte greu de realizat. Un astfel de caz a fost prins de autorități din Găești. Comisarii de mediu au reușit să prindă un cetățean deversând gunoaie pe un teren aparținând domeniului public.
România are o problemă cu reciclarea gunoaielor. Românii nu reușesc să își selecteze gunoiul și să arunce totul în același coș. Această situație face foarte dificilă sarcina firmelor locale de gestionare a deșeurilor să proceseze gunoiul.
Astfel, majoritatea deșeurilor, inclusiv a materialelor plastice și a altor materiale care ar putea fi ușor reciclate, ajung în depozite de deșeuri legale sau ilegale. Despre astfel de cazuri, de deversări ilegale de gunoaie auzim tot timpul, iar autoritățile ori nu fac nimic, ori sunt depășite de situație.
Un astfel de caz a fost surprins de comisarii de mediu în județul Dâmbovița, mai exact în orașul Găești. Comisarii de mediu au reușit să surprindă un cetățean, ziua în amiaza mare, deversând remorca plină de gunoaie. Ilegalitatea s-a întâmplat tcomai pe un teren aparținând domeniului pulbic din orașul Găești, județul Dâmbovița.
Comisarii de mediu împreună cu Poliția Locală din județul Dâmbovița l-au surprins pe respectivul cetățean intrând cu mașina pe terenul respectiv, ca mai apoi să deverse întreaga cantitate de gunoaie acolo. Amenda a fost, conform comunicatului dat de comisarii de mediu, de 30.000 de lei, trecându-se și la confiscarea mașinii respectivului cetățean.
”Comisarii de mediu au dispus confiscarea vehiculului folosit la fapta ce constituie contravenţie. Persoana care nu a respectat legislaţia privind transportul deşeurilor, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 30.000 lei.
Transportul deşeurilor se face numai cu respectarea prevederilor H.G nr.1061/2008, în sensul ca transportul deşeurilor trebuie să fie însoţite de formulare de transport cu regim special şi transportate numai către operatori autorizaţi pentru eliminarea/valorificarea deşeurilor. Mulţumim Poliţiei Locale pentru implicare şi Poliţiei Naţionale pentru susţinere. Astfel de acţiuni vor continua”, a declarat directorul Gărzii de Mediu din județul Dâmbovița, Vlad Drugă.
Fenomenul de deversare ilegală a deșeurilor, mai ales pe spațiile publice, au luat amploare în ultimii ani. Există, la nivel național, o adevărată mafie a deșeurilor ilegale, iar comisarii de mediu parcă se luptă cu morile de vânt. Numai în județul Dâmbovița comisarii de mediu spun că ar fi dat amenzi de peste 15.000 de lei primăriilor locale, după ce au descoperit astfel de situații.
În ultimii ani România a fost sancționată de nenumărate ori pentru situații de acest gen. Numai în 2017 Comisia Europeană a sesizat România în fața Curții Europene de Justiție. Atunci România primea sancțiuni pentru eșecul său de a închide și reabilita 68 de depozite de deșeuri ilegale.
Rata de reciclare în România a fost de doar 5%, în 2016, în timp ce aproximativ 80% din deșeurile municipale au ajuns în gropile de gunoi, potrivit statisticilor Eurostat. De atunci, autoritățile române au încercat să găsească o soluții.
Soluții mai ales pentru a aborda unele dintre problemele legate de gestionarea deșeurilor, precum taxe mai mari pentru gunoiul depozitat în depozitele de deșeuri, plătite de companiile de gestionare a deșeurilor, și o taxă pe ambalajele reutilizabile, plătite de către consumatori. Cu toate acestea, situația generală nu s-a schimbat încă mult.