Din ce în ce mai multe atacuri și abuzuri în plină zi sunt reclamate de cetățeni. O astfel de situație, ziua-n amiaza mare a avut la Timișoara, într-unul din parcurile din oraș. Tânăra studentă, victima unei agresiuni violente, a scăpat ca prin minune de agresorul său.
Numărul atacurilor din spațiile publice asupra cetățenilor au crescut în ultima perioadă. Poliția primește aproape zilnic reclamații de acest gen, multe dintre ele rămânând încă nerezolvate. Un astfel de caz s-a întâmplat zilele trecute în Timișoara, într-unul din parcurile din localitate.
Victima, conform presei locale, o tânără studentă în vârstă de 35 de ani, își plimba câinele prin parc în momentul în care a fost agresată de un individ necunoscut. Primele declarații ale tinerei spun că acesta ar fi apărut de nicăieri năpustindu-se asupra ei.
Agresorul ar fi trântit-o la pământ și numai apariția altor persoane în zona respectivă au scăpat-o pe tânără de alte evenimente și mai dramatice. Deși au fost alertate imediat organele de poliție, nici până la această oră nu a fost identificat agresorul tinerei studente la medicină, în vârstă de 35 de ani.
”Cu privire la acest incident, polițiștii Secției 1 Timișoara s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Se efectuează cercetări pentru stabilirea situației de fapt.
Tânăra este studentă la Medicină împreună cu soțul ei. Sunt în România de câțiva ani și locuiesc chiar în zona în care s-a petrecut incidentul.”, a declarat Alexandra Petrovici, purtător de cuvant ipj Timiș.
În cazul în care va fi identificat agresorul acesta riscă cel puțin doi ani de închisoare pentru acuzațiile de lovireși alte violente.
Acest gen de violență a devenit din ce în ce mai prezent în România, dar și în Europa. Adesea banalizată sau ignorată, această formă de abuz trebuie înțeleasă ca fiind situată la un capăt al unui continuum mortal al violenței. Au existat români care s-au mobilizat pentru a-și face străzile mai sigure. Demersurile au fost ca parte a unei mișcări în curs de a atrage atenția asupra problemelor de acest gen.
Mai ales într-un moment în care pandemia accentuează inegalitățile, acest gen de violențe a crescut. În cazul în care voința politică lipsește grav, depinde de societatea civilă și mass-media să țină problema violenței stradale pe ordinea de zi și să prezinte soluții, spune generatorii inițiativei.
În România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală în timpul vieții. În 2019, aproximativ 20 000 de femei au fost agresate fizic. Pandemia Covid-19 a crescut nevoia de servicii de prevenire și sprijin pentru victimele violenței. Poliția română a anunțat că în martie 2020 numărul infracțiunilor de violență stradală a crescut cu 2,3% față de anul precedent.
În toamna anului 2020, un grup de 10 adolescenți au documentat hărțuirea stradală prin artă cu „Hei, pisi!” expoziție în aer liber din București, vorbind despre munca lor cu tinerii pentru a sensibiliza societatea la această problemă. Organizatorii cred cu tărie în puterea artei un limbaj comun și că atașarea figurilor și poveștilor umane la fenomene sociale complexe este o modalitate valoroasă de a câștiga aliați în afara comunității.