Scandalul anului 2016 în care era implicat un eminent cadru medical din București a ținut titlurile presei. Medicul Gheorghe Burnei era prins în flagrant, luând mită, fiind ulterior arestat. În cazul medicului se dădea în decembrie 2019 o sentință, cu suspendare. Acum se pare că o nouă sentință în acest caz a fost dată de Curtea de Apel București
Scandalul din jurul eminetului cadru medical, medicul Gheorghe Burnei, avea să pună sub șoc toată elita medicală românească. Fostul medic al spitalului ”Marie Curie” era acuzat în 2019 de luare de mită, primind în decembrie același an o sentință de 3 ani cu suspendare.
Decizia de atunci nu era una definitivă, putând fi atacată pe cale legală, în justiție. Tot atunci mai primea o sentință de suspendare a activității medicale pe o perioadă de 5 ani. Astfel că medicul Gheorghe Burnei nu mai are voie să practice medicina în toată acesată periodă, riscând în caz contrar, excluderea definitivă din rândurile medicilor.
La doi ani de la prima decizie, Curtea de Apel București anunță decizia definitivă în cazul medicului Gheorghe Burnei. Decizia este de doi ani și 6 luni cu suspendare. Prin noua decizie i se scade pedeapsa inițială, în același timp i se scade perioada de interdicție de a profesa, de la 5 la 2 ani, și orele de muncă în folosul comunității, de la 120 la 60 de ore. Imediat după ce i s-au adus acuzațiile de luare de mită în 2016, medicul Gheorghe Burnei declara la RFI:
„Nu sunt perfect. Dar vă spun din suflet că sunt nevinovat. Pe toţi i-am ajutat cum am putut şi cât am putut”, declara medicul în 2017.
După ce au ieșit la suprafață acuzațiile de luare de mită, sumele fiind cuprinse între 50 de lei şi 1.350 de euro, conform procurorilor de caz, au apărut și alte acuzații pe numele medicului Gheorghe Burnei. Mara majoritate aveau legătură cu abuzurile în funcție făcute de acesta împotriva rezidenților din cadrul secției pe care o conducea la ”Marie Curie”.
„Profesorul Burnei a condus discreţionar secţia de ortopedie. Toate resursele umane şi materiale de care dispunea secţia erau folosite aproape în exclusivitate pentru propriii pacienţi, ceilalţi medici neprimind spaţiu în programul operator, acces la materiale şi aparatură.
Orice încercare de a pune în discuţie tehnicile chirurgicale «inovative» şi «premierele mondiale» sfârşea într-o avalanşă de injurii din partea domnului prof. dr. Gheorghe Burnei. Fără niciun fel de argumentaţie medicală”, relatau medicii Secţiei de Ortopedie.