30 mart. 2021 | 14:57

Euro a explodat! La ce maxim istoric a ajuns

Știri generale
Euro a explodat! La ce maxim istoric a ajuns
Euro a trecut încă un prag istoric la cursul din 30 martie 2021

Astăzi Banca Națională a României a publicat nou curs de schimb al leului în raport cu moneda europeană. Efectele crizei economice prin care trece România în acest moment a determinat un nou prag istoric pentru euro.

Euro a trecut încă un prag istoric la cursul din 30 martie 2021

Banca Națională a României a anunțat un record istoric al cursului de schimb, euro atingând un maxim istoric: 4.9156 lei astăzi, 30 martie 2021. Este pentru a doua oară în istoria României când euro atinge o astfel de valoare. Primul prag a fost în februarie 2020, când pentru un euro cotația ajunsese la 4.8026 lei.

Cursul valutar în lei a urcat, a treia oară, la cel mai înalt vârf din istoria sa, comparativ cu moneda europeană. Un alt maxim era atins cu o săptămână înainte, tot în februarie 2020. Atunci cotația era de  4,7834 lei pentru un euro.

Deprecierea monedei naționale s-a adâncit în zilele trecute pe fondul instabilității politice și al temerilor din piețele financiare mondiale datorate Coronavirusului. Acest lucru vine după ce BNR a schimbat această tendință prin intervențiile sale la sfârșitul anului 2019.

În același timp, euro a devenit tot mai puternic față de alte monede europene din regiune. Cea mai mare apreciere a avut-o în raport cu zlotul polonez, momentul întâmplându-se tot în februarie 2020.

Creșterea cursului euro înseamnă creșteri ale prețurilor pentru serviciile taxate în euro, cum ar fi serviciile de telecomunicații și importurile, inclusiv la carne și brânză. Lipsa intervenției Băncii centrale în piață a determinat explozia de astăzi a monedei europene.

Dolarul american în aceeași situație în raport cu moneda națională

La începutul anului dolarul american era cotat la 3.9609 lei pentru un dolaramerican. Imediat după evenimentele din Statele Unite ale Americii, de la Capitoliu, valoarea monedei americane a explodat, ajungând astăzi, pe 30 martie, la un curs de 4.1876 de lei pentru un dolar. Deprecierea leului în raport cu moneda americană a venit și pe fondul stabilizării dolarului la nivel mondial, odată cu încheierea alegerilor preszidențiale din America.

Un alt moment istoric din piața finanaciară românească a fost creșterea indicelui BET, indicele de referință al Bursei de Valori București. La 16 martie a închis sesiunea de tranzacționare la nivelul de 10.844,45 puncte. Astfel s-a atins un nou maxim istoric. Recordul anterior stabilit de BET la încheierea unei sesiuni de tranzacționare a fost pe 24 iulie 2007. Era momentul dinaintea izbucnirii crizei financiare din 2008-2009, care a afectat toate piețele.

În sesiunea de tranzacționare din 16 martie 2021, indicele BET a deschis ziua la 10.783,89 puncte. În timpul sesiunii a fluctuat între un nivel minim de 10.753,75 puncte și un maxim intraday de 10.844,45 puncte. Cel mai mare nivel intraday din toate timpurile a fost atins de BET pe 25 iulie 2007, când era chiar la 10.857,71 puncte în timpul zilei. De la începutul acestui an, BET a crescut cu 10,59%, amplificând până la 52,17% creșterea în ultimele 12 luni.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Irinel Columbeanu și-a mai îndeplinit un vis! Fostul milionar a ajuns la vila din Izvorani: „Simt o emoție puternică”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Ion Țiriac, internat la un spital din Austria. Problemele miliardarului în vârstă de 85 de ani
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
A murit marele miliardar. Vestea tristă a venit chiar în această seară
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
Se dau PENSIILE mai DEVREME pe CARD! ANUNȚUL Casei de Pensii
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro