Ce legumă ar trebui să consumi mai des? Aceasta te menține sănătos în sezonul mult așteptat. Românii trebuie să o introducă în alimentația lor, mai ales primăvara. Despre ce legumă e vorba?
Sezonul preferat al vegetarienilor a venit! Desigur că nu doar aceștia care au ales un astfel de regim alimentar se bucură pentru noile „cadouri” ale naturii, ci toată lumea. Una din legumele pe care românii ar trebui să o consume mai des este loboda.
Mulți știu de existența ciorbei de lobodă, dar poți să o gătești în diverse moduri precum: supă rece, supă cremă în amestec și cu alte legume, pesto simplu combinat cu roșii și brânzeturi sau amestecat cu o porție zdravănă de paste ori chiar să îl pui ca o garnitură, tras la tigaie lângă o porție de carne.
Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care se numără și vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. Mai mult decât atât, acestea sunt o sursă importantă de proteine și fibre, lucru care e extrem de important pentru cei care au o alimentație bazată pe legume și fructe.
– Calorii: 19
– Glucide: 3 grame
– Proteine: 1.7 grame
– Fibre: 1 gram
– Grăsimi: 0 grame
– Zahăr: 0 grame
– Sare: 0 grame
-Este bogată în antioxidanți
-Are proprietăți diuretice
-Este bogată în fibre
-Ajută la slăbit și la menținerea siluetei
-Contribuie la sănătatea ochilor
-Combate anemia
-Contraindicații la consumul de lobodă
Specialiștii recomandă să profiți de lobodă chiar în stare crudă, în salate de primăvară cu alte legume, în sucuri proaspete sau ca garnitură alături de un alte ingredient-vedetă.
De asemenea, este exrem de gustoasă în cominație cu fructe, nuci, migdale sau brânzeturi, astfel că poți să o valorifici într-un platou cu o multitudine de ingrediente. Este necesar ca înainte de consum să o speli sub un jet puternic de apă rece, apoi să o tamponezi cu un prosop curat.
„Culoarea roşie a plantelor, a fructelor şi a legumelor indică o puternică prezenţă a antioxidanţilor. Loboda conţine foarte mult fier, se apropie ca valori de spanacul atât de cunoscut pentru acest aport adus sănătăţii. Frunzele roşii conţin, de asemenea, mult magneziu şi potasiu, importante pentru inimă şi sistemul muscular.
Antocianinele şi fenolii din frunzele de lobodă întăresc sistemul imunitar, previn îmbătrânirea înainte de vreme, ajută buna funcţionare a creierului şi combat celulele canceroase”, arată aquiahora.ro.