În România sunt destule persoane care fac anumite joburi. Vorbim aici de prestări de servicii, cum ar fi bone, grădinari sau persoane care să plimbe câinii. Mulți dintre cei care fac astfel de servicii nu au contracte bine definitivate în raport cu cei cărora le prestează acest gen de servicii. În acest context Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege care să rezolve această situație, prin tichetele de muncă.
Până acum nu a existat o clarificare asupra modului de contractare a acestui gen de job, între prestator și beneficiar. Astfel că, spun surse din Ministerul Muncii, se lucrează la un proiect de act normativ care să reglementeze aceste situații. Proiectul este deja pe masa celor din minister, lucrându-se la detaliile finale.
”Specialiştii Ministerului Muncii lucrează în prezent la definitivarea acestui proiect de act normativ, care va reglementa relaţiile contractuale dintre cele două categorii de persoane fizice, una având o calitate similară celei de angajator, cealaltă calitate similară celei de angajat. Între cele două categorii se va încheia un contract de muncă.
În subordinea Ministerului Finanţelor se vor crea unităţi care vor gestiona aceste contracte şi vor elibera, probabil prin intermediul agenţiilor locale ale ANAF bonuri valorice, asemănătoare tichetelor de masă, ce vor conţine datele de identificare ale angajatului casnic”, au declarat pentru „Adevărul” sursele citate.
Conform proiectului de act normativ, odată aprobat, prestatorii de astfel de servicii, vor putea încheia contrate legale de muncă. Astfel, bonele, grădinarii sau persoane care să le plimbe câinii, vor încheia cu famiile unde prestează, contracte de muncă, pe baza cărora vor putea încasa un salariu și, implicit, plăti impozitele aferente la stat. Salariu va fi dat prin tichetele de muncă, emise de unităţi autorizate de Ministerul de Finanţe.
Conform proiectului, tichetele de muncă vor avea valoarea de 15 lei. În afară de valoarea tichetului, vor cuprinde datele angajatorului și anumite elemente de siguranță. Costul emiterii pentru tichetele de muncă va fi în sarcina angajatorului. După primirea bonurilor, prestatorul de servicii va merge la ANAF unde vor fi preschimbate în bani. Acest lucru se va face nu mai târziu de 30 de zile de la data primirii acestot tichete de muncă.
O altă condiție stipulată în proiect este ca angajatorul să creeze un cont de garanție pentru siguranța plății impozitelor și a contribuțiilor datorate atât de angajat, cât și de angajator către stat. Ministerul Muncii nu a dat o dată sigură când va intrat în vigoare această formă de contract între două persoane fizice.