Autoritățile aduc detalii despre deschiderea școlii. Cu ce avertisment de ultimă oră vin oficialii? Experții sunt foarte fermi în această privință. Ultimul apel a fost semnat de către un fost înalt responsabil și un actual director pentru educație din cadrul Băncii Mondiale.
“E timpul să ne întoarcem la învățare”, arată apelul semnat de un fost înalt responsabil și un actual director pentru educație din cadrul Băncii Mondiale. Acesta a fost publicat în cursul zilei de miercuri, moment în care în Capitală se contura ideea părinților de a-și mai duce copiii la instituțiile de învățământ preț de o lună pe motivul vacanței extinse recent anunțată de oficiali.
Articolul semnat de Jaime Saavedra trece în revistă o multitudine de analize și studii educaționale, medicale și sociale drept argument pentru efectele mult mai grave ale nefuncționării școlilor fizic.
Închiderea instituțiilor are efecte mult mai grave decât menținerea lor în stadiul normal, iar chiar și costurile asociate închierii sunt mult mai mari pentru copii și societate. Directorul global pentru Educație din cadrul Băncii Mondiale și un fost economist-șef pentru educație în zona Americii Latine au cuprins în articol punctele importante de care se mai agață educație, după un an în care a fost cuprinsă de necunoscute.
Cei doi specialiști subliniază că școala la distanță a extins diferențele oricum mari între elevii dintre medii favorizate și cei cu medii defavorizate din întreaga lume, pe lângă multe alte probleme apărute pe parcurs.
“Nicio aplicație, niciun algoritm sau program TV nu ar putea înlocui profesorul în procesul de învățare sau în interacțiunile prin care elevii își dezvoltă abilitățile sociale. Pentru copiii din gospodăriile sărace, oportunitățile de învățare oferite de școli sunt poate printre puținele lor opțiuni de a evada din sărăcie. Închizând școlile, societățile închid și unul dintre puținele instrumente de asigurare a echilibrului social”
Jaime Saavedra, director global pentru Educație în cadrul Băncii Mondiale, și de Rafael de Hoyos, fost economist-șef pentru educație în zona Americii Latine, în cadrul Băncii Mondiale (Sursa: edupedu.ro)
Creșterea nivelului de stres
Creșterea violenței domestice
Depresie, anxietate etc.
Creșterea numărului de sinucideri în rândul minorilor, în unele părți ale lumii
Impactul asupra egalității de gen
Analiza experților Băncii Mondiale face trimitere la câteva studii, astfel:
Cu privire la riscurile la adresa sănătății copiilor: studiile Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care arată că cei mai mulți elevi nu prezintă niciun simptom, iar foarte puțin prezintă simptome severe.
Cu privire la adresa sănătății profesorilor și personalului școlar: un studiu recent, din Marea Britanie, potrivit căruia rata de infectare în rândul profesorilor nu este mai mare decât cea a populației generale.
Cu privire la riscul de transmisie a virusului în societate: rata de transmisie a virusului pornind de la elevi este semnificativ mai mică decât în cazul adulților iar studii din SUA, Spania sau Germania au arătat că redeschiderea școlilor, în sine, nu a determinat o creștere a ratei de infectare în aceste țări.
Cu privire la transmiterea virusului la persoane în vârstă sau mai expuse riscurilor, un studiu în rândul vârstnicilor din Marea Britanie, care nu a identificat nicio diferență în rata de infectare între cei care trăiesc sau nu alături de minori în gospodărie.