În urmă cu 74 de ani se construia în Sectorul Galben un parc privat pentru copii celor care locuiau aici. La vremea aceea actualul Sector 1 așa se numea. Această zonă a capitalei și-a menținut numele de ”Sectorul Galben”, din 1926 și până în 1950. În acest an i se schimba numele în Sectorul 1 de către administrația locală comunistă venită la putere în 1947. Parcul construit atunci, primea numele de ”Parcul Cireșarii”. Poveste acestui parc continuă și astăzi, dar în alte condiții.
În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, în ”Sectorul Galben” exista o groapă de gunoi care nu făcea altceva decât să polueze zona locuită de sufletele de acolo. Administrația de la acel moment nu avea nicio putere de decizie asupra terenului, acesta fiind unul privat.
Zona era cunoscută la acea vreme ca ”fosta groapă a lui Ouatu” din mahalaua Cuțarida. Groapa apare și ca personaj în romanul lui Eugen Barbu, intitulat ”Groapa”, publicat în 1957.
Autoritățile vremii, din ”Sectorul Galben”, reușesc să preia terenul și se construiește în 1947 un parc pentru copii din zonă. Construcția avea să fie cunoscută ca ”Parcul Cireșarii”. Era un loc de agrement pentru toți locuitorii din cartierul redenumit Grivița până în 1974.
Este momentul în care se decide trecerea întregii zone din ”Parcul Cireșarii” sub tutela Ministerului Invățământului, de la acea vreme. Există ca dovadă și actele oficiale ale vremii care atestă trecerea sub tutela ministerului a întregii zone.
Ulterior aici se construiește ceea ce astăzi este cunoscut ca fiind ”Clubul Copiilor Sector 1”, și face parte din categoria ”Palate și cluburi ale copiilor”, sub directa păstorire a Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar General al Muncipiului București.
De-a lungul anilor aici au venit și vin, în continuare, foarte mulți copii care fac tot felul de activități extrașcolare, de la desen, teatru și până la cursuri de informatică, toate cursurile fiind ținute de profesori specializați pe domeniile lor de activitate. Conform legilor în vigoare ”Parcul Cireșarii” a devenit zonă a unei instituții publice, iar accesul era doar pentru cei înscriși în cadrul instituției.
„În mod normal, această bază este strict legată de procesul didactic. Profesori, părinţi, elevi. Este o zonă în care trebuie să asigurăm un proces didactic securizat, ca în orice şcoală.
Lucrurile sunt clare. Accesul, aşa cum scrie şi la poartă, este pentru cei care au un rol în această reţea”, spunea în 2015 Dan Liviu, fostul director al Clubului Copiilor.
Din păcate, și aici este partea inexplicabilă, în timp zona s-a degradat. Acum priveliștea este, cu adevărat, dezolantă. Dar, după anii 2000, în zona adiacentă fostului ”Parc Cireșarii”, au apărut și zone noi rezidențiale care aveau nevoie de un parc.
Primarii care au trecut pe la Sectorul 1, după Revoluție, au încercat să reamenajeze zona. Fie au încercat să preia terenul și construcțiile de aici, fie au încercat parteneriate cu Ministerul de resort. Toate proiectele au eșuat, din varii motive. ”Parcul Cireșarii” a rămas, în continuare, în proprietatea aceleași instituții.
Deși nu se recunoaște, degradarea zonei lasă o imagine dezolantă a unui cartier care se dorește a fi unul select. Nici ISMB, dar nici Ministerul nu au mai băgat bani în reamenajarea zonei de ani buni, iar asta se vede.
Vechile și actuala conducere a Clubului Copiilor Sector 1 sunt acuzați de lipsă de interes. Aspectul zonei, într-adevăr, arată dezolant și da, s-ar fi putut face ceva. De altfel, surse din interiorul instituției spun că se face, dar de multe ori, cei care fac mizeria nu sunt cei care activează în club, ci vecinii din zonă.
”Spațiul din Cireșarii în care funcționează clubul Copiilor Sector 1 se află în administrarea ISMB. Nu au fost alocați bani pentru igienizarea spațiului verde. Dar există un proiect, ca în fiecare an, de igienizare a întregului spațiu. Ingienizarea se face cu ajutorul părinților ce au înscriși copii și profesorii coordonatori în următoarea perioadă. În fiecare an au avut loc astfel de zile de igienizare a întregului spațiu în regim de voluntariat.
Nu de puține ori, când s-a trecut la igienizare, s-au găsit mașini de spălat aruncate în spațiile de aici. Saci cu gunoi menajer, de la hârtie igienică și până la pamperși. Se face și se dorește să se facă curat, dar atâta timp cât nu ai bani, cu ce să faci?
Părinții au participat întotdeauna la acțiunile desfășurate de Clubul copiilor Sector 1. Au fost adevărați parteneri de încredere ai întregului colectiv din cadrul Clubului. Trebuie menționat un aspect foarte important – Clubul Copiilor Sector 1 nu se află în administrarea Primăriei Sector 1 ci a Ministerului Educației și Cercetării prin ISMB.”, spun surse din interior.
Au existat ONG-uri care, sub steagul reamenajării, au pus presiuni pe cei din cadrul Clubului Copiilor Sector 1, pentru a putea face ceva. Dar, interesele din ultimii ani, din păcate, sunt mult mai profunde și mult mai materialiste. Odată cu dezvoltarea rezidențială din zonă, interesul pentru terenul propriu-zis a crescut considerabil, iar ceea ce se dorea fi un act nobil, a devenit de fapt unul mercantil.
După alegerile locale de anul trecut, Clotilde Armand anunța faptul că ”Parcul Cireșarii” și tot ce este acolo va trece sub tutela primăriei de sector. Numai că legislația și hățișurile birocratice nu sunt chiar atât de simple. Conform legislației, nu poți trece un singur club de la Minister către administrația locală, fără a le trece pe toate.
Cu alte cuvinte, ar trebui o decizie gvernamentală de trecere a cluburilor copiilor din toate sectoarele către Primăria Generală, în primă fază. Ulterior, dacă se decide la nivel de Consiliul General trecerea către primăriile de sector, de-abia atunci Clotilde Armand ar putea să administreze, prin Primăria Sector 1, spațiul din ”Parcul Cireșarii”.
Redacția Impact.ro va investiga în perioada următoare care este situația în această zonă și ce se ascunde în spatele dezinteresului și a presiunilor puse pe cei de acolo.