După aprobarea și folosirea cu succes a patru vaccinuri covid, China a anunțat aprobarea unui al cincilea vaccin. China a aprobat al cincilea vaccin Covid-19, produs de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. și Academia Chineză de Științe. A fost dezvoltat de o echipă condusă de George Gao, șeful Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.
Academia Chineză de Științe a declarat marți că guvernul chinez a dat autorizația de utilizare de urgență pe 10 martie. Acesta este al cincilea vaccin pe care China l-a aprobat pentru utilizare de urgență după două vaccinuri făcute de Sinopharm, un vaccin de stat producător și unul dezvoltat de Sinovac, o companie privată din Beijing.
Acest al cincilea vaccin, este realizat de compania chineză CanSino Biologics în parteneriat cu armata, pentru uz general. În studiile de fază 1 și 2 din China, a spus Academia Chineză de Științe, nu au existat reacții adverse grave în rândul voluntarilor și vaccinul a produs anticorpi neutralizanți la niveluri similare cu cele ale altor focare de coronavirus. Aceste rezultate nu au fost evaluate de specialiști.
”Procesul de fabricare a vaccinului începe atunci când codul genetic pentru proteina coronavirus spike este transferat într-o linie celulară derivată inițial din țesutul ovar de hamster. Acest tip de celulă este ușor cultivat în laboratoare și este utilizat în mod obișnuit în cercetarea medicală.
Celulele încep să producă proteina și, odată ce ating un volum considerabil, sunt recoltate și purificate. Vaccinul este completat cu un adjuvant, un ingredient care susține sistemul imunitar. Producția vaccinului ar putea fi ușor extinsă și în alte părți.”, anunță Academia Chineză de Științe.
Conform cercetătorilor, unul din dezavantaje este că nu produce multe celule T, care ajută la eliminarea celulelor infectate și împiedică răspândirea acestora. Acest nou vaccin al cincilea vaccin este produs de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. și Academia Chineză de Științe.
Tehnologia folosită la crearea acestui vacin, bazat pe celulele de hamsters, a fost dezvoltată de o echipă condusă de George Gao. Gao este șeful Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.
”Fără aceste celule, este posibil ca nivelurile de anticorpi ale unei persoane să nu fie suficient de ridicate pentru a elimina infecția.”, a spus Ooi Eng Eong, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Națională din Singapore.
Celulele ovariene de hamster chinezesc sunt cele mai utilizate în cercetările biologice și medicale, potrivit unui studiu din 2018. Studiile de fază 3 din studiile care au loc în China, Ecuador, Indonezia, Pakistan și Uzbekistan.
La ora la care scriem acest material datele din acest studiu nu au fost încă publicate. Cu toate acestea, Uzbekistanul a aprobat deja vaccinul, citând un studiu care implică 29.000 de voluntari, potrivit NYTimes.