În urmă cu șapte luni, Raed Arafat anunța că România s-a înscris pe lista țărilor care rezervau un eventual vaccin anti-COVID-19. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență explica însă că apariția sa nu va rezolva instantaneu problemă și că este nevoie de miliarde de doze pentru oprirea pandemiei. Primul ser acceptat de Organizația Mondială a Sănătății a fost cel produs de compania Pfizer-BioNTech, iar primele 10 mii de doze au ajuns la noi în urmă cu două luni. Astăzi, România mai are la îndemână și vaccinurile concepute de Moderna, cât și de compania AstraZeneca. Tot astăzi, executivii Pfizer au informat răspicat investitorii că vaccinul lor este o practică potențial anuală care costă.
Doi oficiali ai companiei Pfizer, Frank D’Amelio, CEO, și Chuck Triano, vicepreședinte senior pentru relația cu investitorii, au declarat, în cadrul conferinței online Barclays Global Heathcare, că grupul pe care îl reprezintă are posibilitatea de a crește prețurile pentru vaccinul propus atunci când COVID-19 va trece din starea de pandemie la o situație endemică.
D’Amelio afirmă că, în timp, odată cu reluarea „condițiilor normale de piață”, ar exista șansa ca firma să profite de oportunități dintr-o „perspectivă a cererii și a prețurilor”. Cei doi au adăugat că, pentru a rămâne protejați, oamenii ar putea avea nevoie de o a treia doză de ser, pentru a consolida imunitatea și eficacitatea împotriva variantelor emergente de COVID. De asemenea, față de rapelurile anuale regulate, acest ciclu de vaccinare poate deveni o parte din noul firesc.
„Credem că devine din ce în ce mai probabil să aibă loc o vaccinare anuală”, a declarat D’Amelio.
Pfizer are în vedere să crească numărul de doze de vaccin pe care le poate furniza până la finalul lunii iulie, sporind capacitățile de producție și lanțul de aprovizionare.
Este ca un curs de antrenament pentru sistemul nostru imunitar. Acesta îi dă corpului ținte similare cu virusul, ținte inofensive, dezactivate, învățându-l să lupte cu inamicul. Astfel, când organismul va fi față în față cu virusul, va ști să-l lichideze. De regulă, descoperirea unui vaccin durează câțiva ani, uneori chiar decenii. În cazul de față, cercetarea este la un nivel fără precedent. Experții susțineau la începutul pandemiei că putem avea pe masă primul vaccin până în a doua jumătate a anului 2021.