Ce se întâmplă cu tichetele de masă în 2021. Ministerul Muncii a lansat, în dezbatere publică, un proiect de Ordin ce reglementează valoarea maximă a tichetelor de masă pentru salariații din România. Veștile nu sunt tocmai bune. Iată ce se dorește.
Veşti proaste pentru angajații români. Ce se întâmplă cu tichetele de masă în 2021? Ei bine, Ministerul Muncii a lansat, în dezbatere publică, un proiect de Ordin ce reglementează valoarea maximă a tichetelor de masă. Din acest document reiese că valoarea maximă a tichetelor de masă nu se va modifica în următoarele luni. La momentul actual, pragul maxim al unui tichet este de 20,01 lei. Ultima majorare a nivelului maximal al tichetelor de masă a fost făcută în luna octombrie 2020, atunci valoarea a crescut de la 20,00 lei la 20,01 lei.
„Pentru semestrul I al anului 2021, începând cu luna aprilie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 20,01 lei”, se arată în documentul oficial.
Mai mult, documentul oficial care prevede ce se urmează să se întâmple cu tichetele de masă în 2021 spune că „Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2021 respectiv, august 2021 și septembrie 2021”. Așadar, valoarea tichetelor ar putea rămâne neschimbată până în toamna acestui an. Pentru ca acest lucru să fie posibil, proiectul trebuie aprobat şi publicat în Monitorul Oficial.
Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare. La acest moment, legislația prevede că salariaţii din cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale şi din sectorul bugetar, precum şi din cadrul unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau fizice ce încadrează personal printr-un contract individual de muncă, pot primi o alocaţie individuală de hrană. Aceasta este acordată sub forma acestor tichete de masă, suportată integral de angajator.
Aceste tichete de masă se acordă în limita prevederilor bugetului de stat sau ale bugetelor locale, pentru unităţile din sectorul bugetar. Iar pentru celelalte categorii de angajatori, în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii. Angajatul poate folosi, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate.