Cercetătorii au analizat efectele benefice ale consumul regulat de fructe și legume. Concluzia este că opt mese pe zi alcătuite din legume și fructe ar salva 7,8 milioane de vieți pe an. De pildă, merele, perele, legumele verzi și citricele scad riscul unei afecțiuni cardiovasculare. O altă concluzie la care s-a ajuns este că, dacă vei crește consumul de fructe și legume cu 200 de grame pe zi, scad cu 10,8% șansele unei morți premature sau a unui atac cerebral.
Descoperirile din urma unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard T. H. Chan School of Public Health, din Boston, sugerează că cinci porții de fructe și legume sunt asociate cu un risc scăzut de deces din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare sau bolilor respiratorii. Rădăcinoasele și sucurile de fructe nu contribuie la reducerea acestui risc. Specialiștii au observat că printre legumele care te ajută în acest sens sunt verdețurile și alimentele bogate în vitamina C și beta caroten.
Fructele și legumele care se încadrează în aceste categorii sunt spanacul, varza kale, morcovii și citricele. Sucurile și rădăcinoasele precum mazărea și cartofii sunt excluse. Un posibil motiv ar putea fi prentru că se regăsesc și ca alimente procesate, iar în urma procesării se pierd proprietățile antioxidante. Față de fructele întregi, cele sub formă fluidă cresc nivelul glicemiei și insulinei, astfel crește riscul de apariție a unor boli.
„Mi se pare ambiguu pentru publicul larg să indicăm consumul de fructe și legume la grămadă. Fructele au o serie de patologii în care sunt interzise sau le este limitată cantitatea, de aceea este important să subliniem și câte fructe și legume să mâncăm, nu doar să spunem, așa, la un mod general”, a explicat Diana Porumb, nutriționist, într-o intervenție pentru știrile Aleph News.