Leguma genială plină de vitamina C. Toți românii trebuie să o consume, ce beneficii secrete are

Leguma genială plină de vitamina C. Toți românii trebuie să o consume, ce beneficii secrete are
Leguma genială plină de vitamina C. Toți românii trebuie să o consume, ce beneficii secrete are

Toate soiurile de varză au un conținut ridicat de vitamina C și un conținut scăzut de calorii, iar o jumătate de cană de varză conține aproape 45% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C și doar 14 calorii.

Varza, legumă plină de vitamina C

Felul în care percepem alimentația și alegerile pe care le facem zi de zi ne conduc spre un stil de viață sănătos fie spre unul nesănătos. Acțiunile noastre au un impact semnificativ asupra sănătății și stării noastre de bine.

Astăzi aflăm că varza roșie, de pildă, conține substanțe numite antocianine, responsabile de culorile roșu-portocaliu până la albastru-violet găsite în multe fructe și legume. Studiile bazate pe populație au legat un aport mai mare de antocianine și fitochimicale de un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Deși este săracă în calorii, acest tip de varză conține o cantitate impresionantă de substanțe nutritive. O cană de varză roșie tocată, crudă, conține calorii, proteine, carbohidrați, fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina A, potasiu, tiamină și riboflavină. Este o sursă nemaipomenită de antioxidanți și alți compuși benefici care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulare.

Nicio masă fără varză

După tradiție, varza se pune la murat de Sfântul Dumitru. Gospodinele pregătesc butoaiele pentru varză care încântă mesenii peste iarnă. Este bună pentru sarmale, pentru salată, dar și pentru o gustoasă rață la cuptor.

„Avem multe rețete cu varză. Să zicem varză cu rață la cuptor, sărmăluțe, cu jumări, cu costiță. Când o pun la murat, pun ca toată lumea, un știulete de porumb, mărar uscat, la mijloc tot așa mărarul și deasupra la fel, ca să fie gustoasă”, a spus o gospodină pentru TV Giurgiu.

„Nici de sus, nici de jos, nu avem așa vânzare. Cam de mijloc, cel puțin față de alți ani. Și parcă din ce în ce mai prost. Oamenii spun că e prea din timp, că e prea cald, și după Sfântul Dumitru poate merge mai bine”, a spus o vânzătoare.

„Prețurile sunt bune. Față de alte piețe e bine. Eu iau aproximativ vreo 50 de kilograme. Pun în fiecare an varză, că e necesitatea casei. La iarnă ne facem mâncarea”, a mai spus un gospodar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI