De multe ori când nu dormim bine în timpul nopții, organismul nostru cere odihnă în timpul zilei. Care sunt orele ideale pentru a trage un pui de somn și care sunt beneficiile acestui moment de relaxare pentru trupul nostru. Condițiile optime pentru a avea un somn liniștit.
Ai făcut maraton de filme sau seriale și nu ai apucat să dormi decât trei ore azi-noapte? Ai avut musafiri care au rămas peste noapte și nu te-au lăsat să dormi? Lipsa somnului poate duce la probleme serioase de sănătate, spun specialiștii, iar o odihnă bună poate întârzia apariția demenței și îmbunătățește starea de spirit, cât ai zice pește.
De când eram copii, părinții ne spuneau că este bine pentru organism să dormim câteva ore după-amiaza, după efortul depus la joacă, lucru pentru care ar trebui să le fim recunoscători în ziua de astăzi. Somnul de după amiază este, într-adevăr, foarte benefic pentru organism, iar studiile arată că, pentru vârstnici în special, orele de somn din timpul zilei ajută la îmbunătățirea funcțiein cognitive. Cu alte cuvinte, un pui de somn pe la orele 14 – 15 ține mintea ageră.
Specialiștii spun că dacă dormim câteva ore după-amiaza, această pauză are diverse beneficii pentru adulții sănătoși, precum reducerea oboselii, sporirea vigilenței, îmbunătățirea stării de spirit și o memorie mai bună. Acest tip de somn nu este potrivit, însă, pentru toată lumea. Cu toate acestea, doctorii spun că același interval în care oamenii fac economie de vedere nu se manifestă la fel la toată lumea. De exemplu, pentru unele persoane, somnul de după-amiază poate avea efecte negative: te poți trezi agitat, nervos și cu anxietate.
La adulți, cel mai recomandat este să păstrați un echilibru între orele active și cele de somn, pentru a nu vă trezi mai obosiți decât erați atunci când ați luat repaos. Persoanele care suferă de insomnii și dorm trei sau patru ore pe noapte sunt cele invitate să își relaxeze ochii preț de câteva ore pe zi, în special dacă lucrează pe calculator, ochii obosind mult mai repede astfel.
Potrivit celor de la doc.ro, cel mai recomandat este ca persoanele în vârstă să doarmă până în ora 15.00, timp de 20 de minute. Adulții tineri care au trecut printr-o perioadă de oboseală și au nevoie de refacere ar putea să tolereze reprize de somn mai lungi.
De asemenea, un factor foarte important îl reprezintă condițiile de odihnă: încăperea trebuie să fie întunecată, fără ca razele soarelui să deranjeze retina, patul confortabil și liniște în jur. Cu cât adormi mai repede, cu atât te vei odihni mai bine și mai repede.