De câțiva ani, în România este interzis pescuitul, mai ales la speciile depește pe cale de dispariție. Această lege vizează revigorarea populațiilor de sturion pe cale de dispariție în Dunăre. Dar în România, experții locali și pescarii spun că eforturile de protecție nu reușesc să abordeze cauzele braconajului continuu. Un astfel de caz a avut loc zilele acestea în Tulcea.
De-a lungul anilor stocurile de sturioni din Dunăre au fost decimate. În 2006, la 17 ani de la prăbușirea comunismului în România și cu un an înainte ca țara să adere la Uniunea Europeană, Guvernul interzicea pescuitul de sturioni și ulterior prelungea moratoriul până în 2021. Interdicția și eforturile de reaprovizionare a Dunării par să fi oprit, într-o anme măsură, declinul unor specii.
Un nou caz de braconaj cu sturion a fost descoperit de Garda de Coastă din Tulcea. Era vorba de doi bărbați prinși cu un sturion de aproape 140 de kg, pescuit din apele Dunării. Cei doi fuseseră prinși cărând imensul pește cu ajutorul unei căruțe. Coform polițiștilor de frontieră de la Garda de Coastă, exemplarul de 140 de kg are o valoare de aproximativ 10.000 de euro pe piața neagră.
”În data de 04.03.2020 poliţiștii de frontieră au oprit pentru control, pe raza localităţii Grindu, un atelaj hipo în care se aflau două persoane de sex masculin, în vârstă de 41, respectiv 61 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea.
Polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun. Acesta era în stare vie, având greutatea de 140 kilograme. Lungimea exemplarului era de peste 2,50 metri”, informează Garda de Coastă.
Poliția spune că braconajul rămâne larg răspândit, în timp ce cauzele sunt mai complexe decât presupun măsurile luate pentru eliminarea acestuia, potrivit unei anchete realizate de Balkan Investigative Reporting Network, BIRN și de Centrul pentru mass-media, date și societate din Central Universitatea Europeană.
”Până acum, în România, 600 000 de descendenți au fost eliberați în sălbăticie. Bulgaria a eliberat, de asemenea, 600.000 de descendenți în natură.
Repopularea nu a avut loc în mod regulat, în fiecare an și nici măcar conform unui plan. În primii ani, s-a întâmplat în fiecare an și apoi a devenit mai fragmentat pentru că, la fel de monitorizare, este foarte scump.”, explică Cristina Munteanu, Manager al Departamentului de apă dulce de la WWF.
Persistența braconajului, spun experții și pescarii locali, își are rădăcinile în decenii de exploatare a comunităților de pescari de către agențiile de stat și interesele comerciale și eșecul de a găsi pentru ei mijloace alternative de a face bani de când pescuitul de sturioni a fost interzis.
Potrivit unui studiu publicat în august 2019 rămân 26 de specii de sturioni în lume, dintre care doar șase pot fi găsite în Dunăre în scădere dramatică. Dintre cele șase specii de sturioni autohtoni doar patru supraviețuiesc astăzi. Este vorba de sturionul rus, sturionul sterlet, sturionul stelat și sturionul beluga.