Veste bombă de la Pfizer și BioNTech pentru sute de milioane de oameni. Ce planuri are celebra companie care a fabricat vaccinul împotriva coronavirusului. Autoritățile tocmai au făcut anunțul oficial privind primirea unei doze suplimentare de ser. Ce se întâmplă cu cei care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID și cât de eficient este.
În ciuda eficienței de 95% la prevenirea infecției cu coronavirus după două doze de vaccin, Pfizer vede acum ce ar putea face o a treia doză de ser. Compania a anunțat joi, 25 februarie, că se studiază o doză de rapel în rândul persoanelor care au primit primele doze de vaccin cu mai mult de șase luni în urmă.
Într-un interviu cu Lester Holt, NBC News, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a spus că speranța este că o a treia doză va spori răspunsul imunitar și mai mult, oferind o protecție mai bună împotriva variantelor.
„Credem că a treia doză va crește răspunsul anticorpilor de 10 până la 20 de ori”, a declarat cu entuziasm Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer, scriu cei de la NBC News.
Noul studiu va monitoriza siguranța și eficacitatea pentru o a treia doză în două grupe de vârstă: cei cu etatea cuprinsă între 18 și 55 de ani și cei cu vârsta de la 65 până la 85 de ani. Participanții acestui studiu provin dintr-un grup de persoane care au fost printre primii care au primit vaccinul anti-COVId-19 de la Pfizer-BioNTech.
În timpul acestui studiu, participanții au primit două doze de vaccin la o distanță de trei săptămâni. Același interval de doză este cel recomandat în prezent. A treia lovitură va fi exact aceeași cu ceea ce au primit participanții acum un an. De asemenea, Pfizer intenționează să înceapă testarea dacă o versiune modificată a vaccinului funcționează bine împotriva variantei din Africa de Sud.
Într-adevăr, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 se modifică, este posibil să fie necesară modificarea vaccinurilor. Administrația pentru alimente și medicamente a emis luni ghiduri, spunând că producătorii de vaccinuri ar putea să se îndepărteze de studiile clinice îndelungate pentru a dovedi siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au fost modificate pentru a ține cont de variante. Acest lucru nu este diferit de modul în care se schimbă vaccinul antigripal de la an la an, luând în considerare tulpinile cele mai susceptibile de a infecta oamenii.
„În fiecare an, trebuie să mergi pentru a-ți lua vaccinul împotriva gripei. Va fi la fel și cu Covid. Peste un an, va trebui să mergi și să-ți iei șansa anuală pentru ca Covid să fie protejat.”, a adăugat Albert Bourla pentru sursa citată.