Criptomonedele mai sunt denumite și criptovalută. Ele sunt un tip de monedă digitală, o monedă surogat, virtuală, nebancară. Sunt folosite ca mijloc de plată. Denumirea lor indică faptul că acest mijloc de plată diferit folosește criptografia. De regulă, este descentralizat pentru a putea controla tranzacțiile și pentru e putea preveni dubla cheltuială. Acest lucru reprezintă o problemă curentă pentru valutele digitale.
De multe ori s-a făcut greșeala ca moneda virtuală să fie considerată una electronică. Conform legii aflata în vigoare în țara noastră, ea nu este o monedă electronică. În România, art.4 lit. f Legea 127/2011 are în vede activitatea de emitere de monezi electronice și definește moneda electronică astfel:
„O valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.
În concluzie, moneda electronică este considerată varianta electronică a monedelor si bancomatelor. Se pot stoca pe un dispozitiv de plată electronic, de exemplu e-money. Este folosit pentru a face plăți electronice de valori mici.
Bitcoin este cea mai mare monedă de pe piață în momentul de față. Valoarea unui singur bitcoin este de aproximativ 38.000 de euro. Bitcoin este un sistem de plată electronică și o monedă digitală opensource. A fost creată de către Satoshi Nakamoto în anul 2009. În primă fază, BTC a fost creată pentru a asigura finanțarea liberă a afacerilor dar și protecția investițiilor. Toate acestea fără a apela la instituții financiare.
Bitcoin este puțin mai diferită față de alte cripromonede. Ea nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Cei de la BTC folosesc o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de tip peer to peer, adică de la egal la egal. În momentul de față, există mai multe criptomenede pe piață și diferite aplicații pe care le poți folosi pentru a cumpăra.
Există multe aplicații prin care poți cumpăra criptomonede, iar Revolut este una dintre cele mai cunoscute. Iată ce criptomonede poți cumpăra cu această aplicație:
Pe lângă BTC, mai poți cumpăra și BCH. Bitcoin Cash reprezintă rezultatul unei divizări a BTC în urma dezbaterilor din cadrul comunității BTC. S-au dezbătut aspecte legate de viteza de tranzacționare și scalabilitate. BCH este dependentă de BTC. Ea are dimensiuni mai mari de blocuri, astfel, se pot procesa mai multe tranzacții într-un timp mai scurt.
ETH nu este sub controlul unei autorități centrale. Principalul scop al acestei criptomonede este de a facilita contractele inteligente. Fără a fi posibile fraude sau interferențe din partea terților.
LTC este o monedă similară cu BCH. Este o rețea globală de plăți cu sursă deschisă, complet descentralizată, de la persoană la persoană.
XRP a fost creată mai mult pentru firme, pe principiul blockchain. Principalul scop al acestei criptomonede este mișcarea cât mai rapidă a activelor în lume, dar în același timp menținând un control centralizat.
XLM este rețea de tip open source, folosită pentru plăți și monede. Cu ajutorul ei, poți să trimiți și să tranzacționezi reprezentări digitale ale formelor de bani cum ar fi: pesos, dolari, euro, bitcoin, în mare parte orice.