Uleiurile esențiale sunt o alternativă bună pentru parfumurile artificiale, însă prezintă un pericol dacă nu sunt de bună calitate.
Când cumperi uleiuri esențiale, trebuie să te asiguri că sunt pure. Calitatea lor nu este reglementată de lege, iar dacă eticheta nu indică în mod clar o calitate pură de 100%, uleiul a fost diluat, apoi parfumat cu arome sintetice. Efectul scontat nu se obține cu astfel de uleiuri. Eticheta ar trebui să ofere, de asemenea, informații despre calitatea plantelor folosite.
Uleiurile esențiale de bună calitate sunt obținute din plante care sunt colectate fie din sălbăticie, fie din producție organică controlată. Plantele cultivate într-un mediu sănătos sunt plante puternice și sănătoase. Numai astfel de plante ”perfecte” pot transmite oamenilor energia vieții sub formă de uleiuri esențiale medicinale.
„Uleiurile sunt substanțe volatile, adică cele care se evaporă cu ușurință, obținute din plante. Ele au fost folosite la început ca aromatizante. Cât despre faptul că ele te pot vindeca de cancer, de exemplu, așa cum a apărut pe social media, e…o nebuloasă. Când cumperi astfel de uleiuri ele sunt promovate în anumite feluri. Cum poți să folosești ulei la bășici? O bășică poate să aibă zeci de particularități și pentru asta durează ani de zile după ce ai terminat facultatea de Medicină, care se numește dermatologie. Cum poți să ai o rană sau o bășică și să îți dai ulei pe ea? Poate să te ardă, poate să îți facă mai mult rău.
Alții spun că unele tipuri de uleiuri pot fi benefice pentru un puls mărit, deci dacă ai puls mărit, iei un ulei și te freci la inimă. Inima nu este cauza hipertensiunii. OK, la hipertensivi dăm medicamente pentru inimă, pentru că tensiunea atacă inima, care e un mușchi și pompează cu un mare efort, iar noi trebuie să o relaxăm și îi dăm medicamente. Dar cum poți să aplici pe piele, unde ai țesut adipos, muschi, oase, deci ai atât de multe straturi, și tu aplici pe zonele de puls ulei. Sunt zone, într-adevăr, în care arterele mari ies la suprafață și se pot simți sub piele, dar degeaba aplici pe piele. Altele promit că îți rezolvă problemele pH-ului. E uluitor”, a explicat medicul într-un interviu pentru ”La Măruță”.