18 feb. 2021 | 10:23

Descoperire șocantă în placenta unei gravide. Medicii trag un uriaș semnal de alarmă

Sănătate
Descoperire șocantă în placenta unei gravide. Medicii trag un uriaș semnal de alarmă
Expunerea la poluarea aerului crește semnificativ riscul de infertilitate

Din ce în ce mai multe studii internaționale scot la iveală efectele poluării aerului. Cele mai recente studii spun că poluarea aerului crește semnificativ riscul de infertilitate. Studiile mai spun că există un procent de 30% din infertilitate inexplicabilă. Motivul acestora fiind poluarea aerului care ar putea fi un factor de risc „neignorabil”, spun oamenii de știință.

Expunerea la poluarea aerului crește semnificativ riscul de infertilitate

Studiul recent a fost făcut de cercetătorii din China. Este vorba de  Centrul de Medicină a Reproducerii de la Universitatea din Beijing, al treilea spital din China. Centrul a condus cercetarea privind infertilitatea, iar cei care s-au ocupat de studiu declară că viitorii părinți ar trebui să fie preocupați de poluarea aerului.

”Numeroase studii au observat că poluarea aerului este asociată cu o mulțime de evenimente adverse de sarcină. Aproximativ 30% din cuplurile infertile au infertilitate inexplicabilă. Studiul nostru indică faptul că poluarea cu particule mici ar putea fi un factor de risc neignorabil pentru infertilitate.”, au declarat cercetătorii chinezi pentru TheGuardian.

Cercetătorii vorbesc despre un studiu făcut pe un număr de 18.000 de cupluri din China. În timpul supravegherii și studiului, aceștia  au descoperit că o parte din cupluri venite din zone cu poluare moderată spre ridicată sunt predispuse la un risc cu 20% mai mare de infertilitate.

Datele obținute în urma studiului, spun cercetătorii chinezi, nu au devenit garanția faptului că poluarea aerului poate afecta direct fertilitatea. Ceea ce au reușit să demonstreze este că particulele de poluare pot avea influențe asupra organismului.

Particule de poluare în placenta bebelușilor

Aici, spun chinezii de la Universitatea din Beijing, este vorba de inflamații descoperite în organism,. Aceste particule pot afecta numărul de ovule sau lichid seminal. În paralel cu studiul făcut de Universitatea din Beijing a mai fost realizat un alt studiu pe 600 de femei din Statele Unite ale Americii. Sudiul american a scos în evidență faptul la o expunere constantă la poluare a scăzut numărul de ovule la femeile expuse la studiu.

În mai multe cazuri, medicii au avut parte de descoperiri ciudate, legate de efectele poluării aerului. Medicii au reușit, în cazul unui număr de femei însărcinate din China, să găsească în placenta bebelușilor cantități consistente de particule de poluare, ceea ce pot afecta grav evoluția fătului până la naștere.

”Mărimea efectelor pe care le-am observat par destul de ridicate, ceea ce ar fi îngrijorător dacă ar fi confirmate și în studiile viitoare, în special în mediile cu poluare scăzută. Deci, în mod clar, calitatea slabă a aerului afectează sistemul de reproducere în general.”, mai spun specialiștii.

Astfel de decsoperiri, spun specialiștii, devine o adevărată problemă. Genul acesta de elemente pot avea efecte devastatoare asupra fătului și în evoluția acestuia ulterioară.