După revenirea în țară și arestarea pe aeroport, Alexei Navalnîi a devenit un simbol al libertății în Rusia. Vladimir Putin a condamnat drept „ilegale și periculoase” mitingurile de masă în sprijinul liderului opoziției închis Alexei Navalnîi. În acest context, Miniștrii de externe ai UE au discutat despre proteste și încălcările flagrante ale libertăților. În același timp, scrie presa, nu au convenit asupra unor sancțiuni imediate și suplimentare asupra Rusiei.
Zeci de mii de ruși au sfidat prezența masivă a poliției pentru a se alătura mitingurilor din Rusia, pe 25 ianuarie 2021. Peste 3.500 de manifestanți au fost reținuți, spun monitorii aflați pe străzile moscovite.
În acele zile de ianuarie, la Moscova, polițiștii au fost văzuți bătând și târându-i pe manifestanți. Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei cereau „măsuri restrictive împotriva oficialilor ruși responsabili de arestări”.
Chiar și în interiorul celebrei închisori din Moscova, Matrosskaya Tishina, Alexei Navalnîi a rămas periculos pentru liderul rus, hotărât să-i expună cele două decenii la putere ca doar o escrocherie.
Timp de mai bine de un deceniu, Vladimir Putin a refuzat să spună în public numele lui Alexei Navalnîi, referindu-se la el ca „acel domn” sau, mai recent, „pacientul”, o referire la presupusa lui otrăvire de către agenții FSB.
În logica politicii, Putin încearcă pur și simplu să nu ofere liderului opoziției ruse publicitate gratuită. Dar jocul său lingvistic indică o rivalitate care a devenit profund personală. Ea a fost provocată de un deceniu de atacuri împotriva prietenilor și familiei și făcută urgentă prin înțelegerea faptului că Alexei Navalnîi nu se va întoarce în ciuda amenințării cu moartea prin otrăvire sau închisoare.
Încă din prima zi de arestar, Kremlinul a declarat că va ignora cererile țărilor occidentale de eliberare. În același timp, Putin a sugerat că susținerea și protestele împotriva încarcerării sale sunt ilegale.
SUA, Marea Britanie și UE au condamnat detenția lui Alexei Navalnîi și au cerut eliberarea acestuia. Alte trei state membre ale UE au cerut blocului să impună noi sancțiuni împotriva Moscovei, pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la represiunea împotriva figurilor opoziției înainte de alegerile parlamentare ale Rusiei din septembrie.
”Auzim aceste declarații, dar nu le putem și nu le vom lua în considerare. Vorbim despre încălcarea legislației ruse de către un cetățean rus. Este o afacere complet internă și nu vom permite nimănui să se amestece. Nu avem intenția de a asculta aceste afirmații.”, anunța Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.
La începutul anului, spune presa de opoziție din Rusia, echipa lui Navalnîi a lansat o anchetă gigantică asupra averii lui Putin, inclusiv un palat de 1 miliard de lire sterline de pe malul Mării Neagră. Acesta, se presupune, că ar fi fost construit pentru președintele rus.
Despre palat Alexei Navalnîi a vorbit, numindu-l „cea mai mare mită din istorie”. Navlanîi a lansat detalii despre idila de la malul mării, subscrisă de prietenii și companiile sale de stat.
Ulterior, echipa lui Alexei Navalnîi a susținut că Putin este obsedat de siguranță. În același timp au mai spus că va trebui să abandoneze palatul pentru că au publicat planurile arhitecturale publicului.
Între timp, Navalnîi este în continuare închis în închisoarea Matrosskaya Tishina. Stă izolat într-o celulă de trei persoane, ca măsură împotriva epidemiei de coronavirus. El a declarat unui monitor că nu a fost abuzat și că se bucură că s-a întors în Rusia.
Nu este greu de ghicit de ce Navalnîi poate fi o țintă pentru liderul de la Kremlin. Investigația recentă a lui Navalnîi și a lui Bellingcat cu privire la otrăvirea sa a fost profund jenantă pentru FSB, o organizație pe care Putin a condus-o în trecut.
Și expunerile sale despre corupția guvernamentală l-au condus în mod firesc într-o direcție dură. Navalnîi a jucat un rol important în identificarea Katerinei Tihonova, oficială a Universității de Stat din Moscova, ca fiind fiica lui Putin.
”Este mai mult decât o simplă succesiune dinastică. Copiii nu doar moștenesc posturile părinților, ci și dreptul de a alege orice altă poziție care le place. Pericolul este că, foarte curând, toate resursele cheie vor ajunge în mâinile a cinci până la șapte familii,”, declara dizidentul.
După arestare, aliatul său Vladimir Ashurkov a spus că Navalnîi i-a dat o listă cu persoanele despre care credea că ar trebui sancționate pentru a pedepsi guvernul rus. Printre aceștia se aflau doi oameni de afaceri bogați ruși, Roman Abramovici și Alisher Usmanov, și fiii a doi înalți oficiali de securitate, Nikolai Patrushev și Alexander Bortnikov.