Recalculare Pensii 2021. Noua lege a pensiilor ceva intra în vigoare de la 1 septembrie 2021, schimbă calculele pentru 5 milioane de pensii. Legea aprobată, încă din 2019, spune Raluca Turcan, va aduce modificări în următoarele 18 luni.
Deși se anunța că nu se va modifica anul acesta punctul de pensie, Ministrul Raluca Turcan anunță totuși recalcularea a peste 5 milioane de pensii. Anunțul vine în contextul unui buget de criză și cu multe sume lipsă din bugetele ministerelor.
Prin noua lege, toți, se vor recalcula pensiile pentru aproximativ 5 milioane de oameni. Cei care vor dori să iasă la pensie, o or putea face dacă se încadrează în punctele legii aprobate în 2019. Astfel, bărbații vor putea ieși la pensie la 65 de ani pentru limita de vârstă și cu un minim de 15 ani, respectiv maxim 35 de ani de vechime. În cazul femeilor, acestea vor putea ieși la pensie, în 2021, la 61 de ani. Condiția este ca să aibă, conform baremului, 31 ani şi şase luni de cotizare la fondurile de pensii.
”Între lunile mai-iulie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta 61 de ani şi şapte luni. Trebuie să fie cu stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şapte luni.
Femeile cu vârsta 61 de ani şi opt luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi opt luni se pot pensiona între lunile septembrie-noiembrie 2021. Stagiul minim de cotizare şi în cazul femeilor este de 15 ani”.
Ministrul Turcan declara recent că își dorește indexarea pensiilor în luna septembrie. Evident că ministrul Muncii cerea mai mulți bani, dar fără izbândă, din păcate.. Recunoaște că la noua predicție bugetară ar fi cerut mai mulți bani pentru o creștere importantă a pensiilor. Cu toate cerințele acesteia, nu au fost distribuți mai mulți bani.
Pe de altă parte, a mai declarat, este evident că deficitul trebuie menținut între 7,1 – 7,4%. În contradicție cu cele declarate de Raluca Turcan, premierul Cîțu declara ulterior, dând garanții, că pensiile vor fi mai mari anul acesta.
”Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB trebuie să găsim acești bani”, a declarat Cîțu.
Până la această oră, oficiali din Guvern, chiar și cei din UDMR, spun că nu s-a pus problema înghețării punctului de pensii și nici nu se are în vedere un astfel de demers din partea Guvernului condus de Florin Cîțu.