Ciorba de perișoare este una dintre ciorbele tipice românește. Ingredientele, îndeosebi în ceea ce privește verdețurile, diferă de la o regiune la alta. Există varianțiuni cu perișoare din carne de pui sau carne de pește, iar dacă se folosește lămâie pentru a acri zeama, denumirea i se schimbă în ciorbă ”a la grec”. Nu trebuie confundată cu supa greacă, tot cu perișoare, cunoscută sub numele de ”avgolemono”.
Umple o oală cu doi litri de apă rece și pune-o la fiert. Adaugă în apă țelina și ardeiul kapia tăiate, ceapa, morcovii, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel întregi plus câteva crenguțe de cimbru. Asezonează după gust și lasă la fiert la foc potrivit timp de 40 de minute. În acest timp, pregătește carnea pentru perișoare. Taie o ceapă albă mărunt pune-o la călit într-o tigaie plată, în puțin ulei. Adaugă și un praf de sare, apoi, după 3-4 minute, orezul spălat și bine scurs.
Mai lasă la foc preț de 1-2 minute. Stinge ochiul aragajului și lasă să se răcească amestecul de ceapă cu orez. Presară sare, piper, boia și cimbru uscat peste carnea tocată, după gust, apoi adaugă și amestecul de orez cu ceapă. Din cantitățile menționate ies cam 20 de perișoare. Separat, într-un ibric, adu la punctul de fierbere borșul.
Între timp, verifică legumele cu o furculiță, pentru a vedea în ce stadiu de fierbere sunt. Nu trebuie fierte până la destrămare, așa că mare grijă. Adaugă în oală borșul și sucul de roșii, amestecă puțin și dă focul mic. În final, pune perișoarele și mai lasă totul la fiert timp de 20-30 de minute sau cât să fiarbă bine carnea și orezul. Înainte de a stinge focul adaugă o mână de pătrunjel tocat.