Noua tulpină COVID-19, descoperită în Africa de Sud și, ulterior, în Marea Britanie, oficial este și în România. Autoritățile din județul Botoșani au anunțat un focar de infectări cu noua tulpină COVID-19, la mai multe persoane. Bilanțul acestei ore este de 64 de cazuri de infectare cu noua mutație de COVID-19, la nivel național.
În România, în județul Botoșani sunt deja noi persoane infectate cu noua tulpină COVID-19. Cele mai recente cazuri depsitate au fost la persoane în vârstă, una dintre ele fiind un contact direct al unei alte persoane venite din Anglia și Irlanda de Nord.
Alte cazuri de infectare cu noua tulpină au fost depistate ieri, în București, Covasna și Cluj. În cazul a doi pacienți infectați, nu avusesră niciun contact sau drum din Anglia spre România.
Concluzia specialiștilor este că deja această nouă tulpine are transmitere comunitară.
Conform CNSCBT, la nivel național sunt confirmate 64 de cazuri de infectare cu noua tulpină COVID-19, B.1.1.7. Autoritățile au mai confirmat existența unui caz de infecție cu B.1.1.7 la un bebeluș. Istoricul spune că tatăl acestuia nu călătorise în Marea Britanie, micuțul luând infecția de la ambii părinți, infectați și ei.
Marea Britanie a identificat o variantă numită B.1.1.7 cu un număr mare de mutații în toamna anului 2020. Această variantă se răspândește mai ușor și mai rapid decât alte variante. În ianuarie 2021, experții din Marea Britanie au raportat că noua tulpină COVID-19 poate fi asociată cu un risc crescut de decese în comparație cu alte variante de viruși.
În acest moment, spun specialiștii, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această constatare. De atunci a fost detectat în multe țări din întreaga lume. Această variantă a fost detectată pentru prima dată în SUA la sfârșitul lunii decembrie 2020.
În Africa de Sud, o altă variantă numită B.1.351 a apărut independent de B.1.1.7. Detectat inițial la începutul lunii octombrie 2020, B.1.351 împărtășește unele mutații cu B.1.1.7. Cazurile cauzate de noua tulpină COVID-19 au fost raportate în SUA la sfârșitul lunii ianuarie 2021. În Brazilia, a apărut o variantă numită P.1 care a fost identificată pentru prima dată la călătorii din Brazilia.
Aceștia au fost testați în timpul screeningului de rutină la un aeroport din Japonia, la începutul lunii ianuarie. Această variantă conține un set de mutații suplimentare care îi pot afecta capacitatea de a fi recunoscută de anticorpi. Această variantă a fost detectată pentru prima dată în SUA la sfârșitul lunii ianuarie 2021.
Aceste variante par să se răspândească mai ușor și mai rapid decât alte variante, ceea ce poate duce la mai multe cazuri de COVID-19. O creștere a numărului de cazuri va pune mai multă presiune pe resursele de îngrijire a sănătății, va duce la mai multe spitalizări și, probabil, la mai multe decese.
Până în prezent, studiile sugerează că anticorpii generați prin vaccinarea cu vaccinuri autorizate în prezent recunosc aceste variante. Acest lucru este investigat îndeaproape și sunt în curs de desfășurare mai multe studii.
Respectarea riguroasă și sporită a strategiilor de atenuare a sănătății publice, cum ar fi vaccinarea, distanțarea fizică, utilizarea măștilor, igiena mâinilor și izolarea și carantina, este esențială pentru a limita răspândirea virusului care cauzează COVID-19 și pentru a proteja sănătatea publică.
Oamenii de știință lucrează pentru a afla mai multe despre aceste variante și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege:
Oficialii din domeniul sănătății publice studiază rapid aceste variante pentru a afla mai multe despre controlul răspândirii lor. Vor să înțeleagă dacă variantele: