Banca Mondială oferă României sute de milioane de euro pentru reformarea educației, prin proiectul ROSE. Însă Guvernul nu e în stare să ducă până la capăt implementarea proiectului.
ROSE este cel mai amplu și cel mai scump proiect din Educație, care își propune să reducă abandonul în învățământul secundar și terțiar și să crească rata de promovare a examenului de Bacalaureat. Efectele sale ar trebui să se resimtă asupra unui număr de 1.620.000 de elevi și studenți
Doar 6,76 de milioane de dolari (2,8%) au fost cheltuite de Proiectul ROSE, din octombrie 2015 până în luna iulie 2018, din cele 243,1 milioane de dolari cât este valoarea totală a împrumutului dat de Banca Mondială pentru reformarea educaţiei româneşti.
Cei mai mulţi bani s-au dus pe o maşina SUV/CUV, laptopuri performante, un server, dotarea tuturor Caselor Corpului Didactic cu aparatură IT şi software, plus cazare, conferinţe şi salariile celor care derulează proiectul, potrivit informaţiilor furnizate de portalul ROSE. Cât despre beneficiari direcți, deocamdată aceștia nu există.
În ansamblu s-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește implementarea în contextul creditelor bugetare și angajamentelor insuficiente alocate ROSE pentru anul 2018. Aceasta se reflectă și într-o rată de plată foarte scăzută, în prezent, de 2,8% din suma totală a împrumutului. Aceste aspecte necesită atenția imediată a Guvernului de a pune din nou în scenă implementarea proiectului și plățile, arată evaluatorii.
Proiectul ROSE (ROmania Second Education Project) a fost aprobat de Banca Mondială pentru finanțare în anul 2015, în martie, dar a pornit oficial abia în octombrie. În vara lui 2018 Banca Mondială a făcut o evaluare și raportul notează o serie întreagă de neîmpliniri.
Proiectul ROSE este finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro, acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta este implementat de către o direcție specială din Ministerul Educației, numită Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE), potrivit edupedu.
Liliana Preoteasa este directorul Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) și directorul proiectului ROSE iar Cristina Robu este director adjunct economic al UMPFE.
Potrivit datelor publice, veniturile nete ale salariaților din Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă sunt vizibil mai mari decât cele ale angajaților de rând din minister, iar în ultimii ani au avut parte de creșteri uriașe, între 47% și 83%.
Șoferul acestei unități, de exemplu, este printre cei mai bine plătiți șoferi – 4.169 de lei salariu în mână, iar de anul trecut, salariul său a crescut cu 78%. Un consilier este campionul creșterilor, cu 83% majorare salarială în doar 18 luni. Asta în condițiile în care media creșterilor salariale nete în Educație, în rândul profesorilor dar și a personalului auxiliar, a fost de circa 20-25%.
Proiectul ROSE are șapte ani la dispoziție pentru a-și atinge scopurile. Au trecut deja trei. Acordul de împrumut a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare.
Proiectul este structurat în trei componente, primele două se concentrează pe aspecte de natură academică şi socială care conduc la performanţa scăzută a elevilor în învăţământul secundar superior, precum şi în primii ani din învăţământul terţiar.
A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea şi evaluarea impactului acestuia, cât și activitatea de evaluare a intervenţiilor existente. Aceasta abordează constrângerile financiare ale elevilor din învăţământul secundar superior care provin din grupuri dezavantajate, potrivit descrierii de pe site-ul proiectului ROSE.